Inköp och leverans av mat

För dig som behöver stöd när det gäller mat finns olika möjligheter. Du kan få hjälp med inköp eller leverans av färdig mat. Pensionärer får äta till subventionerat pris på äldreboende.

Äta på äldreboende

Som pensionär kan du äta lunch på vissa äldreboenden i Mölndals stad till subventionerat pris. Du kan även äta lunch på Frejagymnasiet.

Inköp av dagligvaror

Du som har svårt att handla dagligvaror på egen hand kan få hjälp med inköp.

Leverans av mat

Om du inte längre kan laga mat själv kan du få hjälp av hemtjänsten att beställa färdiga rätter från affären. Är du i behov av specialkost eller anpassade måltider kan du ansöka om matdistribution och få färdiglagad kyld mat levererad en gång i veckan.

Mölndals stad har Sodexo som leverantör av kyld mat. Företaget lagar husmanskost som är hälsosam och säsongsanpassad. Sodexo erbjuder specialkost samt konsistensanpassade måltider och följer livsmedelsverkets regler och riktlinjer kring specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg.

I kontakt med omvårdnadspersonalen hanterar du matlistor och beställer din mat. Måltiderna levereras en gång i veckan.

Specialkost och anpassade måltider

Är du i behov av specialkost eller anpassade måltider kan du ansöka om matdistribution och få färdiglagad kyld mat levererad en gång i veckan.

Vad är specialkost?

Enligt Socialstyrelsens termbank är specialkost ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd”. Det kan till exempel handla om anpassningar till matallergi och annan överkänslighet, men även andra kliniska tillstånd som kräver anpassning av maten som exempelvis njursvikt och tarmsjukdomar.

Vad är anpassade måltider?

Förutom medicinska behov kan mat och måltider även behöva anpassas till en persons funktionsnedsättning, religion eller trosuppfattning.

Vad kostar det?

Läs om kostnader för mat samt övriga avgifter för vård och omsorg.

Så ansöker du

Ta kontakt med en socialsekreterare för att göra ansökan om hjälp med inköp av dagligvaror eller leverans av mat. Ansökan kan göras muntligt via telefon, skriftligt på blankett eller via vår e-tjänst:

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
Post: Torggatan 1A, 431 35 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
031-315 27 49 fax
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad