Papperskorgar och skräp

Du kan hjälpa till att skapa en så skräpfri och ren miljö som möjligt för alla som bor i Mölndal. Det finns ungefär 400 papperskorgar runt om i kommunen och de töms varje vecka. Om du skräpar ner kan du få böter. Vill du anmäla nedskräpning, då kontaktar du kontaktcenter Mölndal.

Papperskorg med pantbehållare vid sidan

Släng ditt skräp i papperskorgen. Om du ställer det utanför kan fåglar lätt få tag på det och skräpa ner. Släng inte dina hushållssopor i papperskorgarna utomhus, det drar till sig skadedjur.

På till exempel hållplatser är det rökförbud, därför finns det inga askkoppar på dessa platser. Släng aldrig fimpar på marken, de innehåller plast som förstör världshaven och som blir microplast som tillslut kommer till dig igen genom näringskedjan.

Slänger du din fimp eller snus på marken, eller annat smått skräp, så begår du ett lagbrott och kan få böter på 800 kronor.

Plocka skräp

Om du vill kan du hjälpa till att städa och hålla rent i ditt område genom att plocka skräp i till exempel Håll Sverige rents Skräpplockardagar.

Olika skräpbehållare

Det finns flera olika typer av papperskorgar runt om i staden. Till exempel stora med askkopp i toppen och mindre med lock.

Det finns också ungefär 100 påsstationer för hundlatrin. Släng inte påsarna på marken.

På vissa platser, till exempel badplatser, finns speciella papperskorgar för engångsgrillar. Se till att engångsgrillen är ordentligt släckt. 

Synpunkter på papperskorgar

Om du ser någon trasig eller full papperskorg, eller om du saknar någon i ditt område, ring kontaktcenter eller använd vår felanmälan på webbplatsen.

Det ska vara enkelt att slänga skräp och det ska vara nära till papperskorgar. 

Nedskräpning förstör miljön

Allt skräp som slängs på marken förstör miljön. Många saker är av plast som i naturen blir till bioplast som hamnar i haven och till slut på våra tallrikar genom näringskedjan. Gör en insats för dig själv och skräpa inte ner.

Ett enkelt sätt att hjälpa till att hålla staden och naturen skräpfri är att plogga. När du går, joggar eller springer, plocka upp skräp du ser och släng i papperskorgen.

Ser du någon plats som är skräpig?

Då kan du plocka upp skräpet. Har du inte möjlighet, anmäl nedskräpningen till Kontaktcenter Mölndal eller om du vet vem som är fastighetsägare så anmäler du det till den.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS)
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad