Naturvetenskaps­­programmet

Naturvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och passar dig som tycker att det är spännande med vetenskap och vill veta mer om hur allt i världen är uppbyggt.

Under utbildningen lär du dig om den naturvetenskapliga bakgrunden till hur allt fungerar på jorden. Du utvecklar dina kunskaper om naturens sammanhang, livets villkor, fysikaliska fenomen, kemiska processer och matematiska samband. Du lär dig att tänka kritiskt och att föra logiska resonemang. Du lär dig metoder för att lösa olika typer av problem och för att göra vetenskapliga iakttagelser – och utvecklar på så sätt ett naturvetenskapligt arbets- och förhållningssätt.

Obegränsade framtidsmöjligheter

Du som redan nu vet att du vill studera vidare till läkare, veterinär, ingenjör eller forskare kommer att trivas här. Har du inte en aning om vad du vill arbeta med i framtiden så ger naturvetenskapsprogrammet dig en bred bas att stå på inför vidare studier inom alla områden. På Franklins gymnasium har du möjlighet att nå maximal meritpoäng.

Inriktningar - natur

På Franklins gymnasium finns det möjlighet att läsa två inriktningar på naturvetenskapsprogrammet:

Inriktning naturvetenskap

För dig som vill läsa fördjupade kurser inom biologi, kemi, fysik och matematik. Inriktningen ger behörighet till alla högre utbildningar inom naturvetenskap och teknik.

Inriktning naturvetenskap och samhälle

För dig som vill läsa en mer samhällsvetenskaplig inriktning på naturvetenskapsprogrammet. Den här inriktningen ger bredare kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.

Teori med verklighetsförankring

På Franklins gymnasium varvar vi teori med praktiska moment, så att du verkligen förstår matematiken och de naturvetenskapliga ämnena. De praktiska momenten kan vara experiment, laborationer eller fältstudier – flera av dem kopplade till Sveriges största bioläkemedelsföretag AstraZeneca. Du kommer bland annat att få träffa forskare och få höra mer om aktuella forskningsprojekt. Samtidigt får du insyn i och förståelse för hur människor med kunskaper inom skilda yrkesområden samarbetar för att skapa läkemedel och tekniska innovationer som räddar och förbättrar liv över hela världen.

Förberedd för vidare studier

För att du ska bli riktigt väl förberedd för eftergymnasiala studier, får du redan under din gymnasietiden nära kontakt med universitetsvärlden. Några exempel på vad som kan ingå är prova-på föreläsningar, regelbunden kontakt med studenter som läser olika universitetsprogram, och laborationer i universitetsmiljö. Under dina tre år på Franklins gymnasium kommer du dessutom att få träna dig att skriva och läsa den engelska som används i rapporter och läroböcker på utbildningar vid högskola och universitet.

Franklins gymnasium ska bli en av Sveriges bästa gymnasieskolor när det gäller att förbereda dig för vidare studier. Här får du veta mer om hur detta går till.

Studieresor i Sverige och utomlands

Tillsammans åker vi på årliga studieresor. Vi lär känna varandra, har roligt och upplever spännande saker - kanske i Rosalind Franklins fotspår?

Arrow-right
Arrow-right

Jag gillar att skolan är uppbyggd kring Naturvetenskap och Teknik. Samarbetet med AstraZeneca och Life Science-profilen är jättespännande! Dessutom är det kul att labba på universitetet.

Ella Riegnell-Behm NA-19

Jag trivs superbra på Franklins! Eleverna är studiemotiverade och det är lugnt och skönt. Lektionerna är genomtänkta och varierade.

Marcus Grahn NA-19

Lärarna här är toppen! Ta till exempel vår kemilärare som alltid filmar lektionerna, så att det går att repetera allt efteråt. Att skolan är öppen till kl. 18 är också bra. Vi stannar ofta kvar ett tag efter skolan och pluggar ihop.

Hugo Skarland TE-19

Vill du se vår poängplan?

Arrow-right

Vill du läsa vår broschyr som pdf?

Arrow-right

En film säger mer än tusen ord!

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-05-20 15.10