Naturvetenskaps­­programmet

Naturvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och passar dig som tycker att det är spännande med vetenskap och vill veta mer om hur allt i världen är uppbyggt.

Du lär dig om den naturvetenskapliga bakgrunden till hur allt fungerar på jorden. Du utvecklar dina kunskaper om naturens sammanhang, livets villkor, fysikaliska fenomen, kemiska processer och matematiska samband. Du lär dig att tänka kritiskt och att föra logiska resonemang. Du lär dig metoder för att lösa olika typer av problem och för att göra vetenskapliga iakttagelser.

Obegränsade framtidsmöjligheter

Du som redan nu vet att du vill studera vidare till läkare, veterinär, ingenjör eller forskare kommer att trivas här. Har du inte en aning om vad du vill arbeta med i framtiden så ger programmet dig en bred bas att stå på inför vidare studier inom alla områden. Hos oss har du möjlighet att nå maximal meritpoäng.

En fot i rörelse där man ser skelettet markerat genom huden

Välj mellan två inriktningar

Inriktning Naturvetenskap

Inriktningen passar dig som vill läsa fördjupade kurser inom biologi, kemi, fysik och matematik. Du får behörighet till alla högre utbildningar inom naturvetenskap och teknik.

Inriktning Naturvetenskap och samhälle

Inriktningen passar dig som vill läsa en mer samhällsvetenskaplig inriktning inom programmet. Du får bredare kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.

Teori med praktiska moment

På Franklins gymnasium varvar vi teori med praktiska moment, så att du verkligen förstår matematiken och de naturvetenskapliga ämnena. De praktiska momenten kan vara experiment, laborationer eller fältstudier – bland annat kopplade till Sveriges största bioläkemedelsföretag AstraZeneca.

Inspiration för framtiden

Varje månad får vi besök av forskare som berättar om aktuella forskningsprojekt inom olika områden. Du får insyn i hur människor med kunskaper inom skilda yrkesområden samarbetar för att skapa läkemedel och tekniska innovationer som räddar och förbättrar liv över hela världen.

En manlig elev i vit rock tittar i ett mikroskop

Nära och naturlig kontakt med högskolan

Som elev hos oss gör du laborationer på Chalmers och Göteborgs Universitet, går på prova-på föreläsningar, träffar högskolestudenter och tränar på att skriva och läsa den engelska som används i rapporter och läromedel på universitetet.

Bästa förberedelsen för vidare studier

På Franklins gymnasium får du bästa förberedelsen för vidare studier. Stort fokus läggs på att utveckla din studieteknik och på att leverera undervisning utöver det vanliga, varje dag. Du får ett smartare schema med senare skolstart, kompakta skoldagar, extra (bemannade) studiepass, tillgång till öppen skola, matkort och gymkort – och mycket mer därtill.

Närbild på två elever som labbar tillsammans.

Studieresor

Tillsammans åker vi på årliga studieresor. Vi lär känna varandra, har roligt och upplever spännande saker.

Arrow-right
Arrow-right

Vill du se vår poängplan?

Arrow-right

Funderar du på något?

Jag valde Naturprogrammet för att få bäst förutsättningar för vidare studier och för att jag gillar naturämnena. Våra lärare är engagerade, bra på att lära ut och har verkligen bra bakgrunder, till och med som forskare!

Aleena, NA -20

Jag trivs superbra på Franklins! Eleverna är studiemotiverade och det är lugnt och skönt. Lektionerna är genomtänkta och varierade.

Marcus, NA-19

Jag gillar att skolan är uppbyggd kring Naturvetenskap och Teknik. Samarbetet med AstraZeneca och Life Science-profilen är jättespännande! Dessutom är det kul att labba på universitetet.

Ella, NA-19

Lärarna här är toppen! Ta till exempel vår kemilärare som alltid filmar lektionerna, så att det går att repetera allt efteråt. Att skolan är öppen till kl. 18 är också bra. Vi stannar ofta kvar ett tag efter skolan och pluggar ihop.

Hugo, TE-19

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad