Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som i framtiden vill arbeta med att ta fram ny teknik eller vidareutveckla befintlig avancerad teknik.

Under utbildningen lär du dig om teknik och om teknikens roll i samspelet mellan människa och natur. Du får också kunskap om teknikutveckling, från idéstadiet, till att designa och konstruera en produkt, fram till att du producerar och återvinner produkten.

Många framtidsmöjligheter

Det finns många yrken där människor arbetar med att ta fram ny teknik som gör mycket gott för människan, samhället och världen. Som ingenjör kan du t.ex. arbeta med att utveckla hörapparater, ta fram konstgjorda blodådror eller se till att mobiltrafiken fungerar i krissituationer. Du kan utveckla program så att läkare kan ställa diagnoser om ovanliga sjukdomar, konstruera rena bilmotorer, solpaneler – och arbeta för att maten ska räcka till alla.

Du som läser teknikprogrammet på Franklins gymnasium får massor av inspiration om framtidens innovationer från verkliga företag. Bland annat har vi ett unikt och nära samarbete med bioläkemedelsföretaget AstraZeneca, där du får ta del av hur människor med kunskaper inom skilda yrkesområden samarbetar för att skapa tekniska innovationer och läkemedel som räddar och förbättrar liv över hela världen.

En kvinnlig löpare med benprotes springer i öknen

Välj mellan två inriktningar:

Inriktning Teknikvetenskap

Du fördjupar dina kunskaper inom matematik, fysik och teknik. Med hjälp av din kreativa förmåga, matematik och fysik löser du verkliga tekniska problem.

Inriktning Informations- och medieteknik

Inriktningen passar dig som lockas av IT och exempelvis artificiell intelligens som spelar en allt viktigare roll i forskning och problemlösning. Du läser bland annat programmering.

Testa dina idéer i praktiken

Hos oss testar du din kreativa problemlösningsförmåga och dina idéer – på riktigt. Under våra temaarbeten kommer du och dina klasskamrater bl.a. att försöka hitta tekniska lösningar på aktuella problem. Flera projektarbeten har anknytning till verkliga företag och organisationer. Om du vill så finns möjlighet att göra ditt gymnasiearbete tillsammans med ett företag!

Lockas du av entreprenörskap?

En annan viktig del av teknik är att skapa framtida affärsmöjligheter. Många innovativa, högteknologiska företag börjar i liten skala, med en idé som växer till något mycket större. Vi ger dig möjlighet att prova på företagande genom Ung Företagsamhet.

En manlig elev med keps jobbar fokuserat vid datorn. I bakgrunden ser man en annan elev som får hjälp av en lärare.

Nära och naturlig koppling till högskolan

Som elev hos oss gör du laborationer på Chalmers och Göteborgs Universitet, går på prova-på föreläsningar, träffar högskolestudenter och tränar på att skriva och läsa den engelska som används i rapporter och läromedel på universitetet

Bästa förberedelsen för vidare studier

Vi vill ge dig den bästa förberedelsen för vidare studier. Med grunden i forskning har vi skapat en plan för att du ska nå din fulla potential. Stort fokus ligger på att utveckla din studieteknik och på att leverera undervisning utöver det vanliga, varje dag. Dessutom får du ett smartare schema med senare skolstart, kompakta skoldagar, extra (bemannade) studiepass – och mycket mer därtill.

Två par händer löser en teknisk pillig utmaning tillsammans

Studieresor i Sverige och utomlands

Tillsammans åker vi på årliga studieresor. Vi lär känna varandra, har roligt och upplever spännande saker - kanske i Rosalind Franklins fotspår?

Arrow-right
Arrow-right

Funderar du på något?

Vill du se vår poängplan?

Arrow-right

Det är SÅ mycket som är bra med den här skolan! Som till exempel de långa lektionerna och Öppen skola med tillgång till lärare på eftermiddagarna. Att vi får både matkort och gymkort är en stor bonus!

Linn, TE -20

Lärarna här är toppen! Ta till exempel vår kemilärare som alltid filmar lektionerna, så att det går att repetera allt efteråt. Att skolan är öppen till kl. 18 är också bra. Vi stannar ofta kvar ett tag efter skolan och pluggar ihop.

Hugo, TE-19

Lärarna är väldigt motiverande och vill verkligen att vi ska lyckas. Att de har en tydlig lektionsplanering som man kan följa online, både före och efter lektionerna, underlättar mycket för våra studier.

Jessika, TE -20

Jag läser Teknik eftersom jag vill vara förberedd på ett allt mer digitaliserat samhälle. Samtidigt vill jag bli narkosläkare - och kommer därför att läsa till extra biologi. Då får jag det bästa av båda världarna, tänker jag.

Erik, TE-19

För mig har teknik alltid varit ett självklart val. Och att vi nu är 10 tjejer i min teknikklass är helt fantastiskt!

Linn, TE -20

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad