Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som i framtiden vill arbeta med att ta fram ny teknik eller vidareutveckla befintlig avancerad teknik.

Under utbildningen lär du dig om teknik och om teknikens roll i samspelet mellan människa och natur. Du får också kunskap om teknikutveckling, från idéstadiet, till att designa och konstruera en produkt, fram till att du producerar och återvinner produkten.

Många framtidsmöjligheter

Det finns många yrken där människor arbetar med att ta fram ny teknik som gör mycket gott för människan, samhället och världen. Som ingenjör kan du t.ex. arbeta med att utveckla hörapparater, ta fram konstgjorda blodådror eller se till att mobiltrafiken fungerar i krissituationer. Du kan utveckla program så att läkare kan ställa diagnoser om ovanliga sjukdomar, konstruera rena bilmotorer, solpaneler – och arbeta för att maten ska räcka till alla.

Få inspiration från verkligheten

Läs teknikprogrammet hos oss och få massor av inspiration om framtidens innovationer från verkliga företag. Bland annat har vi ett unikt och nära samarbete med bioläkemedelsföretaget AstraZeneca, där du får ta del av hur människor med kunskaper inom skilda yrkesområden samarbetar för att skapa tekniska innovationer och läkemedel som räddar och förbättrar liv över hela världen.

En kvinnlig löpare med benprotes springer i öknen

Inriktning Teknikvetenskap

På Franklins läser du inriktning teknikvetenskap för att få bredast möjliga behörighet till högskolan. Med hjälp av din kreativa förmåga, matematik och fysik löser du verkliga tekniska problem.

Tre valbara och spännande programfördjupningar:

  • Bioteknik
  • Programmering/AI
  • Produktutveckling

Testa dina idéer i praktiken

Hos oss testar du din kreativa problemlösningsförmåga och dina idéer – på riktigt. Under våra temaarbeten kommer du och dina klasskamrater bl.a. att försöka hitta tekniska lösningar på aktuella problem. Flera projektarbeten har anknytning till verkliga företag och organisationer. Om du vill så finns möjlighet att göra ditt gymnasiearbete tillsammans med ett företag!

Prova på entreprenörskap

En annan viktig del av teknik är att skapa framtida affärsmöjligheter. Många innovativa, högteknologiska företag börjar i liten skala, med en idé som växer till något mycket större. Hos oss kan du prova på företagande genom Ung Företagsamhet.

En manlig elev med keps jobbar fokuserat vid datorn. I bakgrunden ser man en annan elev som får hjälp av en lärare.

Nära och naturlig koppling till högskolan

Som elev hos oss gör du laborationer på Chalmers och Göteborgs Universitet, går på prova-på föreläsningar, träffar högskolestudenter och tränar på att skriva och läsa den engelska som används i rapporter och läromedel på universitetet

Bästa förberedelsen för vidare studier

På Franklins gymnasium får du bästa förberedelsen för vidare studier. Stort fokus läggs på att utveckla din studieteknik och på att leverera undervisning utöver det vanliga, varje dag. Du får ett smartare schema med senare skolstart, kompakta skoldagar, extra (bemannade) studiepass, tillgång till öppen skola, matkort och gymkort – och mycket mer därtill.

Två par händer löser en teknisk pillig utmaning tillsammans

Studieresor i Sverige och utomlands

Tillsammans åker vi på årliga studieresor. Vi lär känna varandra, har roligt och upplever spännande saker.

Arrow-right
Arrow-right

Funderar du på något?

Vill du se vår poängplan?

Arrow-right

Det är SÅ mycket som är bra med den här skolan! Som till exempel de långa lektionerna och Öppen skola med tillgång till lärare på eftermiddagarna. Att vi får både matkort och gymkort är en stor bonus!

Linn, TE -20

Lärarna här är toppen! Ta till exempel vår kemilärare som alltid filmar lektionerna, så att det går att repetera allt efteråt. Att skolan är öppen till kl. 18 är också bra. Vi stannar ofta kvar ett tag efter skolan och pluggar ihop.

Hugo, TE-19

Lärarna är väldigt motiverande och vill verkligen att vi ska lyckas. Att de har en tydlig lektionsplanering som man kan följa online, både före och efter lektionerna, underlättar mycket för våra studier.

Jessika, TE -20

Jag läser Teknik eftersom jag vill vara förberedd på ett allt mer digitaliserat samhälle. Samtidigt vill jag bli narkosläkare - och kommer därför att läsa till extra biologi. Då får jag det bästa av båda världarna, tänker jag.

Erik, TE-19

För mig har teknik alltid varit ett självklart val. Och att vi nu är 10 tjejer i min teknikklass är helt fantastiskt!

Linn, TE -20

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad