Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

FRANKLINS GYMNASIUM

Translate

Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som i framtiden vill arbeta med att ta fram ny teknik, eller vidareutveckla befintlig avancerad teknik.

Under utbildningen kommer du att utveckla dina kunskaper i teknik och lära dig om teknikens roll i samspelet mellan människa och natur. På Teknikprogrammet får du lära dig mer om teknikutveckling och om att starta med en idé och att sedan designa och konstruera en produkt. Du får även kunskaper i att kunna producera och återvinna produkten.

Om man vill hjälpa människor till ett bättre liv tänker man kanske på yrken som socialarbetare, läkare eller kurator. Men vet du att det finns flera tekniskt orienterade yrkesroller inom Life science och andra branscher, där människor arbetar med att ta fram ny teknik som gör mycket gott för människan, samhället och världen? Som ingenjör kan man bland annat arbeta med att utveckla hörapparater, ta fram konstgjorda, mänskliga blodådror eller se till att mobiltrafiken fungerar i krissituationer. Man kan också utveckla program så att läkare kan ställa diagnoser om ovanliga sjukdomar eller konstruera rena bilmotorer, solpaneler och arbeta för att maten ska räcka till alla.

När du studerar Teknikprogrammet på Franklins Gymnasium kommer du att få massor av inspiration om framtidens innovationer från företag och organisationer som vi samarbetar med. Vi har bland annat ett nära samarbete med bioläkemedelsföretaget AstraZeneca. Där får du en unik möjlighet att träffa människor från helt olika yrkesområden som med hjälp av forskning vill bidra till att förändra patienters liv och hitta nya behandlingar för många av våra mest allvarliga sjukdomar.

Teknik är både vetenskap och praktisk tillämpning. På Teknikprogrammet får du möjlighet att testa din kreativa problemlösningsförmåga och dina idéer – på riktigt. Under våra temaarbeten kommer du och dina klasskamrater bland annat att försöka hitta tekniska lösningar på aktuella problem. Flera av våra projektarbeten har verklighetsanknytning till något av de företag och organisationer som vi samarbetar med. Och om du känner att du vill göra ditt gymnasiearbete tillsammans med ett företag, kommer vi att skapa de förutsättningarna för dig.

En annan viktig del av teknik, förutom möjligheten att omsätta den till praktik, är att se och skapa framtida affärsmöjligheter. Många innovativa, högteknologiska företag börjar i liten skala, med en idé som successivt växer till något mycket större. På Franklins Gymnasium får du därför möjlighet att prova på företagande genom Ung Företagsamhet.

Inriktning teknikvetenskap

På Franklins Gymnasium läser du Teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap. För att förstå och analysera delarna i tekniska processer behöver du få goda ämneskunskaper i teknik, fysik och kemi. Du behöver också lära dig matematik för att kunna förstå, kommunicera och analysera tekniska processer och system. Du får lära dig hur man undersöker, beskriver och systematiserar för att förstå hur tekniska processer fungerar och hur de kan utvecklas.

Hos oss ska du få bästa möjliga förberedelse för studier på universitetet. Därför etablerar vi redan under din gymnasietid en nära kontakt med den akademiska världen. Några exempel på vad som kan ingå är prova-på föreläsningar, regelbunden kontakt med studenter som läser olika universitetsprogram, och laborationer i universitetsmiljö. Under dina tre år på Franklins Gymnasium kommer du dessutom att få träna dig att skriva och läsa den engelska som används i rapporter och läroböcker på utbildningar vid högskola och universitet. Vi åker också på årliga studieresor för att lära känna varandra, ha roligt och för att uppleva spännande saker tillsammans. Så här ser upplägget ut:

Gemensamt alla program:

Åk 1: Exkursion med övernattning, med fokus på att lära känna elever och lärare på skolan.

Åk 2: Stockholmsresa med intressanta studiebesök och andra roliga upplevelser.

Åk 3: Englandsresa i Rosalind Franklins spår.

En film säger mer än tusen ord!

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-07-03 16.02

Kunskapsutbyte med forskare från AstraZeneca

"Genom att stötta Franklins gymnasium är vi på AstraZeneca med och inspirerar nästa generations forskare och specialister inom medicin och teknik. Ni behövs i framtiden för att vi tillsammans ska kunna fortsätta rädda liv och förbättra människors hälsa i hela världen."

Matti Ahlqvist, platschef AstraZeneca Göteborg