Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som i framtiden vill arbeta med att ta fram ny teknik eller vidareutveckla befintlig avancerad teknik.

Under utbildningen lär du dig om teknik och om teknikens roll i samspelet mellan människa och natur. Du får också kunskap om teknikutveckling, från idéstadiet, till att designa och konstruera en produkt, fram till att du producerar och återvinner produkten.

Många framtidsmöjligheter

Det finns många yrken där människor arbetar med att ta fram ny teknik som gör mycket gott för människan, samhället och världen. Som ingenjör kan du t.ex. arbeta med att utveckla hörapparater, ta fram konstgjorda blodådror eller se till att mobiltrafiken fungerar i krissituationer. Du kan utveckla program så att läkare kan ställa diagnoser om ovanliga sjukdomar, konstruera rena bilmotorer, solpaneler – och arbeta för att maten ska räcka till alla.

Få inspiration från verkligheten

Läs teknikprogrammet hos oss och få massor av inspiration om framtidens innovationer från verkliga företag. Bland annat har vi ett unikt och nära samarbete med bioläkemedelsföretaget AstraZeneca, där du får ta del av hur människor med kunskaper inom skilda yrkesområden samarbetar för att skapa tekniska innovationer och läkemedel som räddar och förbättrar liv över hela världen.

En manlig elev med keps jobbar fokuserat vid datorn. I bakgrunden ser man en annan elev som får hjälp av en lärare.

Inriktning Teknikvetenskap

På Franklins läser du inriktning teknikvetenskap för att få bredast möjliga behörighet till högskolan. Med hjälp av din kreativa förmåga, matematik och fysik löser du verkliga tekniska problem.

Tre valbara och spännande programfördjupningar:

  • Bioteknik
    För dig som gillar människa, natur och teknik och vill lära dig mer om allt ifrån gensaxar och de minsta beståndsdelarna i världen till evolutionen och våra ekosystem.
  • Programmering/AI
    För dig som gillar problemlösning och skapa smarta program som hanterar den stora mängd data vi har i samhället
  • Produktutveckling
    För dig som gillar att arbeta kreativt och praktiskt för att lösa samhällsproblem eller designa smarta produkter.

Skapa värde på riktigt

På teknikprogrammet arbetar vi med skarpa projekt som skapar värde, på riktigt. Allt ifrån att designa pokaler till skolans nobelfest, rita ett attefallshus till en tomtägare eller lösa ett problem åt ett företag. Under dina tre år på Franklins får du livskunskap som du har nytta av i framtiden, som att ta kontakt och nätverka med företagsrepresentanter, driva igenom dina projektidéer eller få insyn hur din framtida arbetsplats kan se ut. I årskurs tre är det kanske du som bokar in det bästa studiebesöket, eller får göra gymnasiearbete på något spännande företag?

Prova på entreprenörskap

En annan viktig del av teknik är att skapa framtida affärsmöjligheter. Många innovativa företag börjar i liten skala, med en idé som växer till något mycket större. Alla som läser teknikprogrammet får testa sina entreprenöriella förmågor och är det något du vill prova mer av kan du skapa ett företag på riktigt genom Ung Företagsverksamhet.

Två par händer löser en teknisk pillig utmaning tillsammans

Nära och naturlig koppling till högskolan

Vi har vid flera tillfällen gjort laborationer på Chalmers och Göteborgs Universitet, går på prova-på föreläsningar, träffar högskolestudenter och tränar på att skriva och läsa den engelska som används i rapporter och läromedel på universitetet

Bästa förberedelsen för vidare studier

På Franklins gymnasium får du bästa förberedelsen för vidare studier. Stort fokus läggs på att utveckla din studieteknik och på att leverera undervisning utöver det vanliga, varje dag. Du får ett smartare schema med senare skolstart, kompakta skoldagar, extra (bemannade) studiepass, tillgång till öppen skola, matkort och gymkort – och mycket mer därtill.

En kvinnlig löpare med benprotes springer i öknen
Arrow-right
Arrow-right

Vill du se vår poängplan?

Arrow-right

Funderar du på något?

Det bästa med Franklins är att lärarna här är jätteambitiösa. De verkligen älskar sina ämnen och den entusiasmen sprider sig till oss elever. Plötsligt gillar jag ämnen jag aldrig gillat innan! Jag tycker också det är superbra med studiepassen där alla får den hjälp som de behöver.

Kusay, TE -21

Life Science-profilen är inspirerande med jättebra samarbete med AstraZeneca och andra företag. Vi är på studiebesök och samarbetar med stora företag som exempelvis AstraZeneca var och varannan vecka.

Jesper, TE -21

Lärarna är väldigt motiverande och vill verkligen att vi ska lyckas. Att de har en tydlig lektionsplanering som man kan följa online, både före och efter lektionerna, underlättar mycket för våra studier.

Jessika, TE -20

Life Science-profilen är riktigt rolig och uppfyller alla mina förväntningar. Klasserna blandas och vi får göra olika projekt inom varierande teman, så som AI. Vi får ofta besök från AstraZeneca. I framtiden skulle det vara coolt att jobba som forskare hos dem.

Edvin, TE -21

För mig har teknik alltid varit ett självklart val. Och att vi nu är 10 tjejer i min teknikklass är helt fantastiskt!

Linn, TE -20

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad