Asbest

Asbest är ett hälsofarligt ämne som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar, exempelvis cancer. Om du som privatperson hanterar och bearbetar material som innehåller asbest, rekommenderar vi att du följer Arbetsmiljöverkets regler och använder skyddsåtgärder för att minimera hälsoriskerna för dig själv och dina anhöriga.

Denna information gäller för dig som privatperson när du hanterar asbest, inomhus eller utomhus. Inomhusarbete bör överlåtas till professionella. Yrkesmässig hantering innebär hårdare krav och kräver tillstånd av Arbetsmiljöverket.

Asbest är ett samlingsnamn på flera mineraler som finns i naturen, till exempel i berggrunden. Asbest har använts sedan en lång tid tillbaka i byggmaterial på grund av dess tekniska egenskaper. Asbestdamm består av mikroskopiska spetsiga fibrer som frigörs vid renovering eller rivning. Dammet kan skada lungvävnaden om det kommer ner i lungorna.

Asbest totalförbjöds år 1982, men det finns fortfarande kvar i byggnader som är byggda före år 1979. I bostadshus kan asbest exempelvis finnas i ventilationskanaler, värmeisolering i rör, golvplattor, eternitskivor på fasader och tak, i fix och fog till kakel samt i underskikt till plastmattor. Så längde asbestmaterialet sitter fast eller är inkapslat är det ofarligt. Det är däremot en hälsorisk vid ombyggnads-, reparations- eller rivningsarbete.

Råd till privatpersoner vid hantering av asbest

Som privatperson får du lov att hantera asbesthaltigt material från ditt hus, men du ska ha kunskap om hur du undviker hälsorisker och negativ påverkan på omgivningen.

Vid rivning ska du hantera asbestavfallet försiktigt, så att asbestfibrer inte frigörs och sprids i din bostadsmiljö. Det betyder till exempel att om du river eternitplattor utomhus, ska du ta ner plattorna försiktigt och förpacka dem för vidare borttransport. Felaktig rivning av asbest kan leda till skador på lungorna, vilket kan leda till cancer.

Du bör inte själv hantera asbesthaltigt material inomhus. Anlita i stället en fackman. Det bästa sättet att skydda sig mot hälsorisker vid hantering av asbest är att anlita någon som har utbildning och tillstånd av Arbetsmiljöverket att göra arbetet.

Skyddsåtgärder för egen säkerhet

Om du som privatperson ändå väljer att asbestsanera själv finns mer information från Arbetsmiljöverket:

Du måste var säker på att du har gjort asbestsaneringen på ett sådant sätt att inget asbestdamm finns kvar.

För att minimera risken för asbestpartiklar i bostadsmiljön:

  • Ta av dig arbetskläderna utomhus.
  • Byt arbetskläder mellan arbetspassen.
  • Använd inte dammsugare för att suga upp asbestpartiklar, eftersom de sprids i luften nästa gång du dammsuger även om du byter dammsugarpåse emellan. Känner du dig osäker eller ska genomföra större saneringsarbeten eller vid mer komplicerade fall, rekommenderar vi att du anlitar ett företag som har tillstånd av Arbetsmiljöverket att arbeta med asbest.

Asbestavfall är farligt avfall

Som fastighetsägare står du för kostnaderna i samband med rivning av eternitplattor och asbestmaterial. Du ansvarar även för att hanteringen av asbestavfallet sker korrekt.

Asbest är farligt avfall och ska hanteras separat från annat avfall. Asbestmaterial ska packas i lufttät byggplast (0,2 mm) och vävtejp. Om asbestavfall förpackas felaktigt tas det inte emot. Förpackningen ska märkas med ordet "asbest".

Lämna asbestavfall

Asbestavfall får bara lämnas på Tagene återvinningscentralen (ÅVC) vid Tagene i Göteborg. En särskild avgift tas ut för asbestavfall.

Kontakta alltid personalen på Tagene återvinningscentral innan du lämnar ditt asbestavfall.

Kontaktuppgifter och adresser

Vem har ansvaret

Om du misstänker felaktig hantering av asbest, ska du i första hand vända dig till den som utför arbetet. Det kan vara fastighetsägaren eller den anlitade firman. För yrkesmässig hantering av asbest krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket.

  • Vid frågor om regler för yrkesmässig hantering, kontakta Arbetsmiljöverket på telefon 010-730 90 00 eller via e-post till: arbetsmiljoverket@av.se

  • Tipsa om risker i arbetsmiljön som finns på din egen arbetsplats eller på andra arbetsplatser, via Arbetsmiljöverkets e-tjänst.

  • Om du misstänker felaktig hantering av asbestsavfall, kan du kontakta Bygg- och miljöförvaltningen för rådgivning. Se kontaktuppgifter här nedanför.

Kontakt

Bygg- och miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Öppettider
måndag 8.00-16.30
tisdag     8.00-16.30
onsdag   8.00-16.30
torsdag  8.00-18.00
fredag    8.00-16.30

Dela på:

Senast uppdaterad