Aktuella uppdrag

Ge lite av dig själv och få mycket tillbaka. Vi söker dig som vill vara med och berika ditt och andras liv för ett trivsammare samhälle.

Volontäruppdrag sagoberättare och handarbete.

Vad är du intresserad av?

Det finns en mängd olika uppdrag för dig som vill vara volontär:

Evenemang

Vill du hjälpa till som funktionär på våra olika evenemang som staden har? Funktionärsuppdragen ser olika ut och det går bra att ha olika uppdrag eller bara ett under dagen.

Lördagen den 11 september är det Åbydagen mellan kl 11- 16, då behöver vi dig som vill vara med. Dessa uppdrag finns:

 • Scen-funktionär
 • Café-funktionär, fixa fika till artister, volontärer och personal.
 • Allt i allo-funktionär

Digitala mötesplatser

Vill du vara med och hjälpa till med att utveckla digitala mötesplatser och digitalt kunnande? Det är många som är i ett digitalt utanförskap och ensamhet. Det vill vi ändra på, vill Du vara med och hjälpa till? Vi ger dig utbildning i zoom så att du kan leda en grupp eller om du vill vara med i en grupp och hjälpa till att lära ut. Här är förslag på olika grupper, kanske kan du något annat? Hör av dig till oss och berätta vad du är intresserad av och vill göra.

Vän-vän

Vän-vän är ett mycket uppskattat volontäruppdrag, där du som volontär gör hembesök, sitter ner och pratar, fikar och går på promenader tillsammans. Du blir en efterlängtad person. Du besöker äldre eller personer inom funktionsstöd i deras hem som ibland också kan vara på äldreboende eller inom funktionsstöd på ett gruppboende.

IT-hjälp

Hur surfar man på på nätet? Vad är appar, Zoom, teams? Hur pratar men med sina nära och kära på videosamtal? Instagram,Facebook? Många seniorer önskar och behöver stöd och hjälp att bli digitala.
Vill du hjälpa till? Vi erbjuder dig en kortare utbildning, utan kostnad!

Språkpromenad eller Walk and talk

Vi testar ett nytt koncept, ”Språkpromenad”, för att fler människor kan att mötas och prata svenska. De flesta mötesplatser och språkcaféer är pausade på grund av pandemin, men en promenad kan man ta tillsammans. Vi träffas i mindre grupper enligt Folkhälsomyndigheten rekommendationer.

Tillsammans går man två och två en promenadslinga i området.

PLATS: Utanför Mötesplats Åby, Katrinebergsgatan 6 i Åby
NÄR: torsdagar: alla torsdagar i juli och augusti
TID: Från Kl. 16.00- 17.30

Läxhjälp

Vill du hjälpa till med läxor? Det kan vara på Mötesplats Åby eller via Skype, Zoom eller telefon.

Trygghetssamtal

Det kan vara tryggt att veta att någon hör av sig regelbundet. Som telefonvän ringer du upp en eller flera personer och pratar en stund.

Promenadsällskap med säkerhetsavstånd

Promenera tillsammans igen-självklart med säkerhetsavstånd! Vad sägs om en promenad en gång i veckan tillsammans med en äldre person och prata om väder och vind eller vad ni är intresserade av. De äldre som söker bor antingen i Mölndal, Kållered eller i Lindome. Du väljer själv hur mycket tid du vill lägga och vi matchar ihop dig med någon som passar dig och dina önskemål.

Fritidsbanken - pausat intag av volontärer

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsutrustning. De samlar in saker som inte längre används och lånar ut dem gratis i upp till 14 dagar – allt för att du ska få en mer aktiv fritid. Fritidsbanken söker dig som:

 • är lite händig och gillar att fixa saker, till exempel laga utrustning, följa med till tippen, lämna/hämta saker.
 • gillar att stå i butik och hjälpa till med in- och utlåning.
 • gillar att vara ute och träffa folk, marknadsföra på olika evenemang, skolor och lägga ut information på sociala medier.

Träffpunkter

Alla fysiska möten är pausade men inte de digitala! Nu söker vi dig som vill vara med och utveckla digitala möten med seniorer. Det finns tre större Träffpunkter i staden; Mölndal, Kållered och Lindome samt några mindre miniträffpunkter. Det är platser för gemenskap, olika aktiviteter som gympa, yoga, internetcafé, livscafé, stickcafé, hjärngympa med mera. Nu utvecklar vi digitala träffpunkter. Var med och bidra med dig själv och ditt kunnande.

Ledare till promenader och stavgång

Träffpunkterna söker dig som vill leda promenad eller stavgångsgrupper för seniorer i Kållered, Lindome eller Mölndal. Så snart restriktionerna släpper är det många seniorer som vill träffas och prata och gå på promenader tillsammans. Vill du vara med och hjälpa till så att flera kan träffas, komma ut och må bra?

Äldreboende

Som volontär kan du bidra till en trevlig stund tillsammans med de seniorer som är boende på respektive äldreboende. I din roll som volontär kan det vara att du besöker enskilda seniorer som önskar sällskap eller att du är med och anordnar högläsning, gympa, promenader, dam eller herrklubb, färg och form eller något annat som du är bra på och som du vill erbjuda.
Nu i coronatid snabbtestar sig alla som besöker, volontärer eller arbetar på äldreboende och har på sig visir. Snabbtest och visir får du på äldreboendet.
Här följer några exempel på uppdrag:

 • Museisamtalsvän
 • Cafévärd
 • Cykla tillsammans på elcykel
 • Vän och sällskap - besök en äldre person
 • Promenadsällskap
 • Fixa i trädgården tillsammans
 • Spela eller sjunga i grupp
 • Läs och diskutera böcker/tidningar
 • Bingohjälp - hjälp att se bingobrickan
 • Herrklubb eller damklubbsvärd
 • Aktivitetsledare - Bingo, gympa, yoga, måla, bio.
 • Utflykter

Museisamtalsvän - Pausad

Gillar du gamla saker och berättelser? Då kanske uppdraget som museivän är något för dig. Du får en introduktion av en pedagog från museet och blir sedan museivän till hyresgäster på äldreboende.

Språkcafé - Pausad

Språkcaféet är välbesökt och behöver förstärkning, nu söker vi dig som vill bli volontär och som kan hjälpa till som samtalsledare, läxhjälp eller högläsare.
Som volontär på språkcaféet ingår du i en grupp med andra volontärer och träffar nya mölndalsbor både unga som äldre som du samtalar med på lättare svenska, till hjälp finns olika teman, samtalskort med mera.
Vi söker dig som är social och tycker om att träffa nya människor. Du får kortare utbildningar kontinuerligt.

Mölndals korttidshem - Pausad

Mölndals korttidshem erbjuder anhöriga till barn och ungdomar med funktionshinder avlösning samt att det enskilda barnet ges möjlighet till stimulerande och utvecklande upplevelser under sin vistelse. Barnen och ungdomarna är mellan 0-22 år. Uppdraget innebär att leda barn- och ungdomsgrupper i:

 • musik – sång och rytmik
 • skapande verksamhet – bild, form
 • hantverk
 • drama, teater

Hittar du något som passar dig?

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
Post: Göteborgsvägen 7, 431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
031-315 27 49 fax
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad