Aktuella uppdrag

Ge lite av dig själv och få mycket tillbaka. Vi söker dig som vill vara med och berika ditt och andras liv för ett trivsammare samhälle.

Volontäruppdrag sagoberättare och handarbete.

Vad är du intresserad av?

Det finns en mängd olika uppdrag för dig som vill vara volontär:

Vill du leda en samtalsgrupp?
Vi har förhoppningar om att kunna starta upp samtalsgrupper för anhöriga till någon som har minnesproblematik eller konstaterad demenssjukdom. Du som volontär kommer att leda en grupp om cirka 5-7 personer, tillsammans med en annan ledare/volontär.
Träffarna kan vara dag- eller kvällstid och brukar hållas under 1-2 timmar med tre veckors mellanrum. Träffarna kommer troligtvis att hållas i anslutning till Café Möllan i Mölndals centrum. Anhöriglots står för lokal och fika. Vi söker dig som har erfarenhet av att arbeta med människor och som kan leda samtal i både svåra och goda stunder. Du bör ha vissa kunskaper inom demensområdet.

Vad kan du förvänta dig i ditt volontäruppdrag?
Inför uppdraget får du en mindre utbildning där vi går igenom det som är viktigt att ha kännedom om när man leder en samtalsgrupp. Vi går igenom strukturen för en träff, eventuella teman, tystnadslöftet och vilket stöd som finns att tillgå inom demensområdet. Du kommer att tilldelas information och material om demens.

Under uppdragets gång kommer du att ha en av anhörigkonsulenterna som kontaktperson. Vi stämmer av och följer upp under tiden som du utför ditt volontäruppdrag. Anhöriglots är en del av stadens anhörigstöd, vi ger stöd till anhöriga som lever nära någon som behöver extra hjälp på grund av en funktionsnedsättning, psykisk sjukdom, ålder eller minnesproblematik. Att leva nära och stötta någon kan kännas ensamt och svårt. Som anhörig finns det ofta tillfällen där man behöver prata om det som känns tungt eller få råd och stöd inför saker man funderar på. Anhöriglots erbjuder bland annat samtalsgrupper där anhöriga träffas, delar erfarenheter och stöttar varandra.

Ukraina volontär

Nu behöver vi dig som vill göra en insats för människor på flykt från Ukraina! Från sommaren och under hösten kommer Mölndal ta emot flyktingar, vuxna och barn, som anvisas hit från Migrationsverket. För att deras första tid i vår kommun ska bli så positiv som möjligt, söker vi dig som vill bidra som volontär. En liten stund i månaden eller varje vecka. Lek, skogspromenader, språkträning, aktiviteter eller en ny vän. Möjligheterna är många, följ ditt hjärta!

Språkcafé

Som volontär på språkcaféet ingår du i en grupp med andra volontärer och träffar nya mölndalsbor, både unga som äldre som du samtalar med på lättare svenska. Till din hjälp finns olika teman och samtalskort. Vi söker dig som är social och tycker om att träffa nya människor. Vi söker även någon som vill vara med i själva caféet och fixa med fika tillsammans med en av våra volontärer som tränar på svenska. Som språkcafé-volontär får du ta del av kortare utbildningar kontinuerligt. Språkcaféerna är välbesökta och nu söker vi dig som vill bli språkvärdsvolontär. Vi utgår ifrån Café Möllan på Kulturhuset Möllan, centralt i Mölndal mellan ca kl 17-19 på torsdagar. Eller från Mötesplats Åby onsdagar mellan cirka 15-17.

Språkcafévärd på SFI Campus Mölndal

Som volontär på språkcaféet ingår du i en grupp med andra volontärer och träffar nya mölndalsbor, både unga som äldre, som du samtalar med på lättare svenska, till din hjälp finns olika teman och samtalskort. Caféet är välbesökt och mycket uppskattat av både besökare och volontärer.
Vi söker dig som är social och tycker om att träffa nya människor från olika kulturer. Som språkcafévärd på SFI får du kortare utbildningar kontinuerligt.
Uppdraget är på tisdagar mellan klockan 11.15-13.00.

Vän-vän

Vän-vän är ett trevligt volontäruppdrag, där du som volontär besöker någon hemma för pratstunder, fika kanske är det någon som längtar efter att komma ut på promenad eller att få åka iväg och shoppa tillsammans. Du blir en efterlängtad person.

 • Dam i centrum, söker dig som vill följa med på lunch eller fika tillsammans.
 • Nu söker vi också volontär till en äldre man som är spelsugen! Han är väldigt intresserad av att spela Yatzy och Canasta och skulle bli väldigt glad om du vill spela tillsammans med honom.

Språkvän

Språkvän är ett uppskattat volontäruppdrag, ett uppdrag för dig som är social och vill träffa nya vänner, bygga broar mellan kulturer och bidra till integration. Ni träffas och bestämmer vad just ni vill göra tillsammans. Ta en promenad, träna, fika eller kanske äta middag ihop? Du träffar någon som vill träffa nya vänner, träna på att prata svenska och lära sig mer om sitt nya närområde.

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsutrustning. De samlar in saker som inte längre används och lånar ut dem gratis i upp till 14 dagar – allt för att du ska få en mer aktiv fritid. Fritidsbanken söker dig som:

 • är lite händig och gillar att fixa saker, till exempel laga utrustning, följa med till tippen, lämna/hämta saker.
 • gillar att stå i butik och hjälpa till med in- och utlåning.
 • gillar att vara ute och träffa folk, marknadsföra på olika evenemang, skolor och lägga ut information på sociala medier.

Träffpunkter

Nu söker vi dig som vill vara med och utveckla digitala möten med seniorer. Det finns tre större Träffpunkter i staden; Mölndal, Kållered och Lindome samt några mindre miniträffpunkter. Det är platser för gemenskap, olika aktiviteter som gympa, yoga, internetcafé, livscafé, stickcafé, hjärngympa med mera. Ni tillsammans med de seniorer som är boende på respektive äldreboende. I din roll som volontär kan det vara att du besöker enskilda seniorer som önskar sällskap eller att du är med och anordnar högläsning, gympa, promenader, dam eller herrklubb, färg och form eller något annat som du är bra på och som du vill erbjuda.

Äldreboende

Som volontär kan du bidra till en trevlig stund tillsammans med de seniorer som är boende på respektive äldreboende. I din roll som volontär kan det vara att du besöker enskilda seniorer som önskar sällskap eller att du är med och anordnar högläsning, gympa, promenader, dam eller herrklubb, färg och form eller något annat som du är bra på och som du vill erbjuda.

Berzelius

Bingo och gympa och musikunderhållning är aktiviteter som är mycket uppskattade och som händer varje vecka, kan du vara med och hjälpa till och göra vardagen lite roligare?

Bifrost

Här finns en man som längtar efter att promenera varje dag, familjen och personal finns med men han behöver även dig som skulle kunna komma och promenera tillsammans med honom.

Brattås

Vill du hjälpa till och promenera tillsammans med seniorer? Det finns många seniorer som gärna vill komma ut på promenad flera gånger i veckan och skulle bli glada om du kan bli en promenadvän.

Sörgården

Sällskap söks till:
Man som älskar att lyssna på musik, vill du vara med och lyssna och prata musik, kanske ta en promenad?
Damer önskar sällskap, promenera och prata.

Sörgården söker också dig som kan vara med och hjälpa till med olika aktiviteter för seniorerna. Det kan vara vid musikunderhållning eller att gå promenader, cykla tillsammans på elcykeln eller bara prata en stund.

Exempel på uppdrag inom äldreboende:

 • Vän-vän, sällskap
 • Musikvärd
 • Promenadsällskap
 • Fixa i trädgården tillsammans
 • Spela musik, instrument, sjung
 • Läs och diskutera böcker/tidningar
 • Herrklubb eller damklubbsvärd
 • Cafévärd
 • Cykla tillsammans på elcykel
 • Aktivitetsledare - Bingo, Café, gympa, yoga, måla, bio
 • Utflykter

Hittar du något som passar dig?

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
Post: Göteborgsvägen 7, 431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
031-315 27 49 fax
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad