Aktuella uppdrag

Ge lite av dig själv och få mycket tillbaka. Vi söker dig som vill vara med och berika ditt och andras liv för ett trivsammare samhälle.

Volontäruppdrag sagoberättare och handarbete.

Vad är du intresserad av?

Det finns en mängd olika uppdrag för dig som vill vara volontär:

Digitala mötesplatser

Vill du vara med och hjälpa till med att utveckla digitala mötesplatser och digitalt kunnande? Det är många som är i ett digitalt utanförskap och ensamhet. Det vill vi ändra på, vill Du vara med och hjälpa till? Vi ger dig utbildning i zoom så att du kan leda en grupp eller om du vill vara med i en grupp och hjälpa till att lära ut. Här är förslag på olika grupper, kanske kan du något annat? Hör av dig till oss och berätta vad du är intresserad av och vill göra.

 1. Pröva på att zooma i grupp
 2. It-café
 3. Damklubb/herrklubb
 4. Berättarcafé
 5. Litteraturcirkel
 6. Språkgrupp, engelska, spanska
 7. Språkcafé, prata svenska tillsammans
 8. Stickcafé

Biblioteksombud

Vill du hjälpa någon som längtar efter biblioteket att få läsa böcker?
Uppdraget är att hämta och lämna tillbaka böcker på biblioteket för personer som befinner sig i riskgrupp.

Cykelhjälp

Vill du vara med och hjälpa till och lära ut hur man cyklar? Vi har ledare som håller i kursen och som varvar teori med praktik. Din roll blir att stötta deltagarna under utbildningens gång.

IT-hjälp

Hur surfar man på på nätet? Vad är Zoom, teams? Hur pratar men med sina nära och kära på videosamtal? Instagram? Många seniorer önskar och behöver stöd och hjälp att bli digitala.
Vill du hjälpa till? Vi erbjuder dig en kortare utbildning, utan kostnad!

Språkpromenad

Promenera tillsammans med någon som vill träna på att prata svenska

Läxhjälp

Vill du hjälpa till med läxor? Det kan vara på Mötesplats Åby eller via Skype, Zoom eller telefon.

Trygghetssamtal

Det kan vara tryggt att veta att någon hör av sig regelbundet. Som telefonvän ringer du upp en eller flera personer och pratar en stund.

Promenadsällskap med säkerhetsavstånd

Promenera tillsammans igen-självklart med säkerhetsavstånd! Vad sägs om en promenad en gång i veckan tillsammans med en äldre person och prata om väder och vind eller vad ni är intresserade av. De äldre som söker bor antingen i Mölndal, Kållered eller i Lindome. Du väljer själv hur mycket tid du vill lägga och vi matchar ihop dig med någon som passar dig och dina önskemål.

Fritidsbanken - pausat intag av volontärer

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsutrustning. De samlar in saker som inte längre används och lånar ut dem gratis i upp till 14 dagar – allt för att du ska få en mer aktiv fritid. Fritidsbanken söker dig som:

 • är lite händig och gillar att fixa saker, till exempel laga utrustning, följa med till tippen, lämna/hämta saker.
 • gillar att stå i butik och hjälpa till med in- och utlåning.
 • gillar att vara ute och träffa folk, marknadsföra på olika evenemang, skolor och lägga ut information på sociala medier.

Träffpunkter

Alla fysiska möten är pausade men inte de digitala! Nu söker vi dig som vill vara med och utveckla digitala möten med seniorer. Det finns tre större Träffpunkter i staden; Mölndal, Kållered och Lindome samt några mindre miniträffpunkter. Det är platser för gemenskap, olika aktiviteter som gympa, yoga, internetcafé, livscafé, stickcafé, hjärngympa med mera. Nu utvecklar vi digitala träffpunkter. Var med och bidra med dig själv och ditt kunnande.

Äldreboende

Vi söker dig som vill bli volontär på Berzelius, Bifrost, Brattås, Fässberg, Sörgården äldreboende. Du tycker om att umgås med seniorer och vill bidra med meningsfulla aktiviteter. Det kan vara att du besöker en senior som önskar sällskap eller är med och anordnar högläsning, gympa, promenader, färg och form . Det kan också vara att du är med i utemiljön tillsammans med seniorer och planterar och fixar eller andra aktiviteter för flera seniorer på äldreboendet. Nu i coronatid snabbtestar alla sig som besöker eller arbetar på äldreboende och har på sig visir. Snabbtest och visir får du på äldreboendet.
Här följer några exempel på uppdrag:

 • Museisamtalsvän
 • Cafévärd
 • Vän och sällskap - besök en äldre person
 • Promenadsällskap
 • Spela eller sjunga i grupp
 • Läs och diskutera böcker/tidningar
 • Bingohjälp - hjälp att se bingobrickan
 • Herrklubb eller damklubbsvärd
 • Aktivitetsledare - Bingo, gympa, yoga, måla ,bio.

Museisamtalsvän - Pausad

Gillar du gamla saker och berättelser? Då kanske uppdraget som museivän är något för dig. Du får en introduktion av en pedagog från museet och blir sedan museivän till hyresgäster på äldreboende.

Språkcafé - Pausad

Språkcaféet är välbesökt och behöver förstärkning, nu söker vi dig som vill bli volontär och som kan hjälpa till som samtalsledare, läxhjälp eller högläsare.

Som volontär på språkcaféet ingår du i en grupp med andra volontärer och träffar nya mölndalsbor både unga som äldre som du samtalar med på lättare svenska, till hjälp finns olika teman, samtalskort med mera.

Vi söker dig som är social och tycker om att träffa nya människor. Du får kortare utbildningar kontinuerligt.

Mölndals korttidshem - Pausad

Mölndals korttidshem erbjuder anhöriga till barn och ungdomar med funktionshinder avlösning samt att det enskilda barnet ges möjlighet till stimulerande och utvecklande upplevelser under sin vistelse. Barnen och ungdomarna är mellan 0-22 år. Uppdraget innebär att leda barn- och ungdomsgrupper i:

 • musik – sång och rytmik
 • skapande verksamhet – bild, form
 • hantverk
 • drama, teater

Hittar du något som passar dig?

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
Post: Göteborgsvägen 7, 431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
031-315 27 49 fax
kontakt@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad