Dagvatten och skyfall
Dagvatten är vatten som rinner från bland annat tak, vägar, gator och parker i samband med nederbörd. Skyfall innebär kraftigt regn under kort tid och är ovanliga.
Det här är dagvatten
Dagvatten är regn, snö och hagel som rinner av från till exempel vägar, parkeringsplatser och tak. Under naturliga förhållanden tränger större delen av vattnet ner i marken innan det når våra vattendrag.
I en tätbebyggd stad som Mölndal med mycket asfalterade och andra hårdgjorda ytor rinner vattnet på marken via diken eller dagvattenledningar. Dagvatten ska aldrig ledas via spillvattenledningarna. I Mölndal finns 29 mil med ledningar för dagvatten.
Det här är skyfall
Skyfall kallas de regn som är väldigt kraftiga. SMHI:s definition av skyfall är minst 50 millimeter på en timme eller minst 1 millimeter på en minut. Normalt kommer det mellan 60 och 90 mm regn i Mölndal under en hel månad. I augusti 2023 föll det totalt 144 mm regn i Kållered under 3 dagar.
- 1 mm regn motsvarar 1 liter vatten per kvadratmeter markyta.
De flesta skyfall sker på sommaren då luften är varm. Skyfall inträffar dock väldigt sällan.
Vem är ansvarig för dagvattnet?
Kommunen är ansvarig för det kommunala vatten- och avloppsnätet inom det som kallas verksamhetsområde för VA. Dagvattennätet där ska klara att ta hand om normala regn. Det avser regnmängder som statistiskt sett kommer vart tionde år. Större regnmängder är inte dagvattenledningsnätet dimensionerat för.
Fastighetsägare är ansvariga för att ta hand om det dagvatten som kommer på sin fastighet och se till att det inte skadar grannfastigheter. Fastighetsägare är även ansvariga för att skydda sin egendom mot översvämningar genom olika åtgärder på fastighet och byggnader.
Rännstensbrunnar och gatubrunnar
Rännstensbrunnar som finns på gator och inne på fastigheter är till för att ta hand om regn- och smältvatten. Om brunnarna har blivit igensatta av löv, grus, skräp eller snö kan regnvatten eller smältvatten inte rinna undan. Det kan leda till marköversvämningar, som i sin tur ofta leder till att bostadshus får in vatten.
Felanmäl gatubrunnar
Om du ser en igensatt gatu- eller rännstensbrunn, anmäl det till väghållaren. För stadens gator kan du anmäla det genom att höra av dig till Kontaktcenter Mölndal. Är brunnen inne på en fastighet ska du vända dig till fastighetsägaren.
Vem ansvarar för rännstensbrunnen?
Det är väghållaren som är ansvarig för brunnarna med galler i gatan. Det kan alltså vara Mölndals stad, Trafikverket eller en samfällighet som ansvarar för gallerbrunnen.
- Mölndals stad ansvarar för rännstensbrunnar på de gator som staden ansvarar för.
- Trafikverket ansvarar på sina vägar och en vägsamfällighet för de brunnar som finns på deras vägar.
- Om en rännstensbrunn ligger i trottoaren ska du som fastighetsägare se till att gallret inte är igensatt av is eller snö men du behöver inte sköta själva brunnen.
- Inne på fastighetsmark, till exempel parkeringar utanför butiker, ansvarar fastighetsägaren för brunnen.
Mölndals stad äger dagvattenledningsnätet fram till fastighetens förbindelsepunkt. Innanför förbindelsepunkten är du som fastighetsägare ansvarig. Det innebär att du även ansvarar för rännstensbrunnar inne på din fastighet.
Du kan se vem som är väghållare i vår karta.
Är du ansvarig för en väg med rännstensbrunn?
Kontrollera och töm brunnen på grus och sand. Brunnarna ska kontrolleras regelbundet och tömmas så ofta på sand och grus att “skräpnivån” i brunnen är lägre än utloppet till ledningsnätet.
Vi uppmanar dig som väghållare att tömma brunnar på sand, grus och skräp på trafikerade gator årligen. Brunnar på gång- och cykelvägar ska tömmas var tredje år.
Använd med fördel rännstensbrunnar med sandfång. Om du har konstgräs är det viktigt att brunnen kan samla upp granulatet från planen.
Hur kan du kontrollera gatubrunnen?
- Öppna gallret och titta ner. Använd en pinne och peta i botten för att se om det är mycket grus, sand, löv och annat skräp i brunnen.
- Gå ut när det regnar och se om regnvattnet kan rinna undan i brunnen eller om det blir stående i stora pölar runt brunnen.
Dagvattenbrunnen är inte ett avlopp!
Vatten som rinner ner i dagvattenbrunnar, rör eller diken leds till närmaste bäck, sjö eller å. Eftersom dagvattnet inte renas är det extra viktigt att inte orsaka föroreningar i vattnet. Din och dina barns badplats börjar vid rännstensbrunnen.
Tvätta till exempel inte bilen på garageuppfarten. De kemiska medel som används vid biltvätt och oljerester från bilen förs då helt orenat ut i naturen.
Spola aldrig ur färgburkar och andra behållare som du haft kemikalier, olja eller färg i.
Riktlinjer för dagvatten
Mölndals stad har en dagvattenstrategi som beskriver hur staden långsiktigt ska få en hållbar hantering av dagvattnet, helt enkelt riktlinjer för dagvatten.
- Dagvattenstrategi Pdf, 1.8 MB.
- Riktlinjer för rening av dagvatten Pdf, 789.3 kB.
- Riktlinjer för dagvattenhantering vid parkeringsytor Pdf, 126.7 kB. som berör fastighetsägare med parkeringsytor.
Dagvatten får du inte ansluta till ledningen för spillvatten. Antingen ska dagvatten ledas bort i separata ledningar för dagvatten eller tas om hand på din fastighet. Du kan till exempel ha vattentunnor där du samlar regnvatten och vattnar rabatt och odling med eller anlägg en stenkista till exempel.
Anmäl din dagvattenanläggning
Dagvattenanläggningar inom planlagt område eller en begravningsplats ska som regel alltid anmälas till bygg- och miljöförvaltningen. Det finns vissa undantag exempelvis för dagvatten från enskilda villatomter. Du måste också anmäla om du ändrar en befintlig dagvattenanläggning så att vattnets mängd eller sammansättning förändras mycket.
Dagvatten i äldre bostadsområden
I äldre bostadsområden förekommer att spill- dag- och dräneringsvatten avleds i samma ledning. I Mölndal finns det dock få sådana områden kvar. I samband med att Mölndals stad förnyar ledningsnätet bygger vi istället separata ledningar för dagvatten respektive spillvatten i dessa områden.
Relaterad information
Kontakt
Stadsserviceförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS).
kontakt@molndal.se
Bygg- och miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.