En digital jul på Valås förskola

För ett par år sedan tänkte pedagogerna på avdelningen Vitsippan på Valås förskola, helt nytt kring hela julhysterin. Från traditionella luciatåg och julkalendrar, tog de steget in i en digital jul och introducerade barnen för både QR-koder och greenscreen.

valåsgran

Ett digitalt luciatåg

I vår yngregrupp har vi avstått från att ha luciatåg för föräldrarna, det slutar oftast med att barnen sitter i föräldrarnas knä och vi pedagoger sjunger för fulla halsar. Ett litet frö växte till en tanke som i sin tur blev en färdig idé. 2017 var året då idén sjösättes. Vi skapade ett digitalt luciaframträdande i form av en film, där alla barn kan delta på lika villkor och helt efter egna förutsättningar. I samspel med barnen lärde vi oss tillsammans. Det blev tokigt om och om igen, men med en kombination av stort tålamod och en gemensam upptäckarglädje blev resultatet långt över förväntan.

Varje år skapar vi tillsammans med barnen en ny luciafilm, där vi använder en greenscreen, som gör att man sedan kan lägga in olika miljöer och bakgrunder i den färdiga filmen.

valås koder

Adventskalender med QR-koder

Förra året skapade vi en digital adventskalender, kopplad till sagan Vingas vänner (från boken Vinga på Villovägar). Motiven från sagan prydde de olika kulorna i vår kalendergran. Bakom varje kula gömde sig dagens QR-kod som tog barnen till ett Youtubeklipp där dagens uppdrag/aktivitet presenterades. Det var spännande att få vara en del av att barnen började använda sig av ord som ”skanna” och ”koder”. Eller ”kul-koden” som ett av barnen uttryckte det. Det var verkligen ett passande namn, för visst hade vi roligt tillsammans när vi tittade på de lite tokiga filmerna med kända figurer från Vinga sagan. Ibland dök det upp en eller annan lite tokig pedagog i filmerna. Barnen kunde se filmerna om och om igen. Själva skannandet och tittandet var nästan roligare än aktiviteten som presenterades. Även i år kommer vi att ha en digital adventskalender.

Filmerna är gjorda i Puppet pals och i Puppet pals 2.
Vill ni följa med på fler av våra äventyr när vi tar oss an nya utmaningar med hjälp av sagans värld, följ vår Youtubekanal

Sandra Borgh Classon Valås Förskola

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad