Aktivitet i webbholken

På Gärdesängens förskola har naturvetenskap och fåglar kommit i fokus med barnens nyfikenhet som utgångspunkt. Nu händer det spännande saker i webbholken som ivrigt följs av barn och pedagoger.

1. Fåglar 2 Foto Marie Eriksson

I ett tidigare blogginlägg Fåglar i fokus beskriver vi hur arbetet bland annat utgått ifrån barnens önskan att få lära sig fler sorters fåglar och att få lyssna till sina favoritfåglars sång och läten. Förskolans webbholk blev redan då en betydelsefull del i fågelspaningen.

Äggen har kläckts!

Vi har skapat en plastpärm med bilder på de fåglar som finns runt förskolan och i dess närområde. Bilderna sätts i plastfickor för att barnen ska kunna ha pärmen utomhus och fågelpärmen tas ut av barnen varje dag. Intresset för Blåmesen är störst just nu eftersom den i tisdags (22/5) kläckte 10 fågelungar klockan 11 på förmiddagen.

Barnen sitter med pärmen uppslagen på Blåmes och iPad inloggade på holken bredvid sig. De tittar när fåglarna flyger ut och in och iakttar vad som händer. Just nu är det populärast när fågelföräldrarna slänger ” bajsblöjor” det vill säga städar ut fågelungarnas bajs.

Spännande med insekter

Barnen har sett att fåglarna äter insekter och vi har kompletterat intresset med en insektspärm, likt fågelpärmen. Vi har pratat och visat hur man tar hand om, fångar och artbestämmer insekter. Barnen lär sig att vara aktsamma och att se till insektens behov av frihet. Här har barnen ett parallelltema om gemenskap, hjälpsamhet osv men det är en annan historia.

2. Fåglar 2. Foto. Kristina Axelson

Barnen har även lärt sig vilka insekter de inte får fånga och varför, ni gissar nog vilka. Eftersom bin, humlor och getingar syns bra och är tacksamma studieobjekt när de sitter i blommorna kan barnen nu se skillnad på dem. Denna tematråd har bland annat resulterat i en detaljstudieutställning av de insekter barnen lärt sig att känna igen.

Kristina Axelsson
Förskollärare Gärdesängens förskola

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad