Mottagande av flyktingar från Ukraina
Som kommun har vi ett lagstadgat ansvar att bidra, precis som övriga kommuner i Sverige. Här finns även länkar till mer information hos andra viktiga aktörer som du kan behöva ha kontakt med.
Nya regler om folkbokföring för ukrainare
Sedan den 14 juni 2024 ska en del personer som flytt från kriget i Ukraina folkbokföra sig i Sverige. Det gäller dig som har varit i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet i två år eller längre.
- Stämmer detta in på dig? Då ska du skicka in en anmälan till Skatteverket om flytt till Sverige för att folkbokföras. Mer information på Skatteverkets webbplats (det går att växla mellan några olika språk).
- I samband med detta ska du även boka en tid för identitetskontroll. Identitetskontrollen genomförs genom ett personligt besök på ett av statens servicekontor. Mer information finns i denna nyhet på Statens servicecenters webbplats. Du behöver välja ett av de servicekontor som kan genomföra kontrollen, här finns en lista över dessa kontor (listan är filtrerad på "Servicekontor där du kan boka tid för ärenden som rör Flytta till Sverige eller Samordningsnummer").
- På webbplatsen Information Sverige finns bra och relevant information för dig som flytt från kriget i Ukraina och som vill folkbokföra dig i Sverige:
Information Sverige
- Som folkbokförd har du möjlighet att ta del av Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen så snart som möjligt. Mer info: Söker du arbete och är från Ukraina? (Arbetsförmedlingens webbplats)
- På Migrationsverkets webbplats finns information om skydd enligt massflyktsdirektivet. Det går att växla mellan olika språk, du kan bland annat välja ukrainska. Skydd enligt massflyktsdirektivet På samma webbplats finns denna nyhet: Migrationsverket förbereder för att personer med tillfälligt skydd kan bli folkbokförda
Frågor och svar
Vad innebär det för mig att bli folkbokförd?
Det innebär att du omfattas av samma rättigheter som alla andra folkbokförda invånare i Sverige. Du får exempelvis möjlighet att ta del av etableringsprogrammet.
Om du har frågor som gäller ditt kommunala tillfälliga boende, hör av dig till Kontaktcenter Mölndal som lotsar dig till rätt enhet.
Om du har frågor om din anvisning efter att du har folkbokfört dig – kontakta Migrationsverket.
Migrationsverket vill helst att du vänder dig till något av statens servicekontor.
Du kan också besöka Migrationsverket i Sagåsen i Kållered eller ringa till myndigheten: Migrationsverkets kontaktcenter och växel: 0771‑235 235
Observera att det bara är om du själv har bett Migrationsverket om hjälp med någonstans att bo, som Mölndals stad ansvarar för att ordna ett boende åt dig. Annars är detta alltså inte Mölndals stads ansvar. Mer information finns på Migrationsverkets webbplats, det går att växla språk på sidan och välja exempelvis ukrainska:
- Frågor och svar (se särskilt under rubriken "Boende")
Om du som privatperson har tagit emot skyddsbehövande från Ukraina i ditt hem, bör du känna till och göra en del saker.
- Är personen folkbokförd eller inte? Flera regler/lagar är olika för ukrainare som är folkbokförda och för ukrainare som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. En grundläggande och viktig bit är därför att ha koll på om personen/personerna som bor hos dig är folkbokförd/a eller ej.
- Registrering hos Migrationsverket: Om personen/personerna inte är registrerade hos Migrationsverket – bidra då till att detta sker. Mer information och länk till e-tjänst för ansökan. (Det går att växla språk, informationen finns på ukrainska, ryska, engelska och svenska.) Personer från Ukraina får, utifrån massflyktsdirektivet, tillfälligt uppehållstillstånd utan individuell prövning. Det innebär bland annat att hen får rätt till dagersättning och tillgång till sjukvård. Mer information.
- Folkbokföring: Sedan 2024-06-14 har en del av ukrainarna möjlighet att folkbokföra sig i Sverige. Observera att om personen folkbokför sig hos dig, blir frågan om hyra och försörjning en sak mellan personen/personerna och dig (eftersom de inte längre får någon dagersättning från Migrationsverket). Personerna ska skriva in sig på Arbetsförmedlingen och kan då få etableringsersättning. Om hen/de har inkomst/lön kan det givetvis vara så att hen/de har möjlighet att betala den hyra ni kommit överens om.
- Eventuell ekonomisk ersättning: Du kan eventuellt få en ekonomisk ersättning för att personen/personerna ska kunna fortsätta bo hos dig. Ett antal faktorer behöver då vara uppfyllda. Observera att detta inte kan bli aktuellt om personen/personerna är folkbokförda. Mer information: Samarbete med Hjärterum.
- Försörjning: Om du tar emot flyktingar som får bo i ditt hem och personerna inte själva har pengar till mat och annat nödvändigt, är det du som behöver försörja dem fram tills att de fått uppehållstillstånd och börjar få dagersättning från Migrationsverket.
- Om personerna inte kan bo kvar hos dig: Om personerna inte kan bo kvar och behöver hjälp med ett nytt boende, ska de vända sig till Migrationsverket via något av Statens servicekontor. Personerna ska inte folkbokföra sig på din adress.
- Ensamkommande barn och unga: Om det gäller ett barn eller en tonåring under 18 år som är i Sverige utan vårdnadshavare måste kommunen, alltså Mölndals stad, eller Migrationsverket kontaktas.
- Skola för barn och ungdomar: Barn och ungdomar från Ukraina som har fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller som söker asyl har rätt att gå i skolan i Sverige. Kommunen ansvarar för att ordna skola. Kontakta Språkcentrum.
Det kan eventuellt finnas möjlighet för dig att få ekonomisk ersättning för att du upplåter boende åt skyddsbehövande från Ukraina. Flera saker behöver vara uppfyllda för att detta ska vara aktuellt, bland annat finns vissa krav på boendets standard och säkerhet. Samarbete med Hjärterum
Obs! Detta kan inte bli aktuellt om personen/personerna från Ukraina är folkbokförda i Sverige. Om personen/personerna redan har folkbokfört sig hos dig, är frågan om ekonomisk ersättning för boendet (hyra) något mellan hen/dem och dig.
Jag är skyddsbehövande från Ukraina och har svårt att försörja mig. Vart ska jag vända mig?
- Om du inte är folkbokförd ska du vända dig till Migrationsverket som ansvarar för ekonomiskt stöd och särskilda bidrag. Information på Migrationsverkets webbplats.
- Om du är folkbokförd – vänd dig till Arbetsförmedlingen. Du har möjlighet att ta del av etableringsprogrammet vilket ger ekonomisk ersättning. Du kan även vända dig till kommunen och ansöka om ekonomiskt bistånd.
Mottagandet av flyktingar från Ukraina har mycket gemensamt med annat flyktingmottagande. Men det finns en del skillnader, vilket beror på att många ukrainska flyktingar i Sverige fått uppehållstillstånd enligt det som kallas för massflyktsdirektivet.
I början av mars 2022 aktiverade EU, mot bakgrund av kriget i Ukraina, det som kallas för massflyktsdirektivet. Det var första gången någonsin som direktivet aktiverades. Detta underlättar för personer från Ukraina att få skydd i Sverige och övriga EU-länder.
Kortfattat går det snabbare att få tillfälligt uppehållstillstånd utifrån massflyktsdirektivet jämfört med att få ett beslut vid ansökan om asyl. Att det går snabbare utifrån massflyktsdirektivet beror på att ingen individuell prövning görs.
På Migrationsverkets webbplats finns en sida med frågor och svar som vänder sig till skyddsbehövande från Ukraina. Informationen finns på svenska, ukrainska, ryska och engelska (du kan växla språk genom att klicka på "Other languages" upptill på sidan):
Hur många skyddsbehövande har anvisats till Mölndal?
2022
Fördelningstalet angav hur många skyddsbehövande flyktingar från Ukraina som förväntades anvisas till Mölndal under perioden juli till december 2022. I mitten av juni informerade Migrationsverket om att Mölndals stads så kallade fördelningstal för året var 207. Detta sänktes senare och var vid årsskiftet 204.
Det totala antalet anvisningar för 2022 landade på 99. Några så kallade avbrott skedde (den som anvisats till en kommun kan av olika anledningar välja att flytta någon annanstans); vid årsskiftet bodde cirka 80 skyddsbehövande från Ukraina i Mölndal i kommunal regi.
2023
Fördelningstalet för 2023 var 100 och i praktiken tog Mölndals stad under året emot 68 skyddsbehövande från Ukraina.
2024
Fördelningstalet för Mölndals stad är 164. Men det är inte säkert att det i slutänden blir detta antal personer från Ukraina som anvisas hit.
Jag är fastighetsägare och har möjlighet att bidra med bostäder för flyktingar. Vad gäller?
Vänd dig i så fall till stadens fastighetsavdelning som du når via Kontaktcenter Mölndal.
Relaterad information
Kontakt
Kontaktcenter Mölndal
Mölndals stadshus
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se
Hjälpte den här informationen dig?
Tack
Din synpunkt hjälper oss att göra webbplatsen bättre, för alla.