Kom ihåg att koppla hunden

Mölndals stad får många synpunkter om lösa hundar. På en del platser måste du alltid ha hunden kopplad och det är du som hundägare som ska hålla koll på vad som gäller.

Hunden sägs vara människans bästa vän och är viktiga i mångas liv. Du som hundägare har ett antal regler som du behöver hålla koll på. Då Mölndals stad just nu får in många synpunkter från invånare om lösa hundar kommer här en påminnelse.

Det här gäller för hundar

Här ska hunden alltid vara kopplad

På följande platser får hundar inte vara:

Ledarhundar för synskadade, polishund i tjänst och hundar som Polisen gett särskilt undantag för (tillstånd ska kunna visas) är undantagna från de ovanstående reglerna.

Här kan hunden springa fritt

Vill du att din hund ska få springa och leka utan koppel? Då ska du besöka någon av stadens hundrastgårdar. Det finns 15 stycken spridda runt om i kommunen.

Mer att tänka på för dig som hundägare

Du ska plocka upp bajset och annan förorening efter din hund. Det finns påsstationer på flera platser runt om i kommunen. Släng påsarna i papperskorgar på offentlig plats eller i din egen soptunna.

Vad som gäller för hundar står i Mölndals stads lokala ordningsföreskrifter samt i Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter.

Extra uppsikt i naturen 1 mars till 20 augusti

Under perioden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, så att den inte ska störa eller skada vilda djur.

Även resten av året måste du hålla hunden under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilda djur. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad