Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Djur

Djur ska behandlas på ett bra sätt och det är ägarens ansvar att sköta om sina djur. Som djurägare är du också ansvarig att se till att dina djur inte stör någon.

Djur som far illa

Kontakta länsstyrelsen, som ansvarar för djurskyddet, om du misstänker att djur missköts och far illa.

Djur som stör

Om det rör sig om din grannes djur rekommenderar vi dig att du i första hand pratar med hen. I många fall är ägaren inte medveten om att du störs.

Koppel och hundar

Hundar ska vara kopplade på begravningsplatser, i parker och planteringar. Det finns även kommunala motionsspår där hundar måste vara kopplade.

Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa i naturen. Det innebär inte att den måste vara kopplad, men du som ägare måste se till att du har koll på din hund så den inte springer iväg. Läs mer om regler om hundar i naturen hos Naturvårdsverket.

Skyddsjakt, när vilda djur blir en olägenhet

Skyddsjakt är ett sätt att komma tillrätta med vilda djur när andra åtgärder inte fungerar. Om du har problem med vilda djur på din tomt kan det under vissa förutsättningar vara motiverat med skyddsjakt. Vem som helst får inte utföra skyddsjakt. Kontakta Svenska Jägareförbundet för mer information.

Skadedjur

Processen för att bli av med skadedjur, så som råttor och silverfiskar, ser lite olika ut beroende på om du bor i villa eller i lägenhet.

  • Bor du i villa är det ditt ansvar att kontakta ett företag som jobbar med skadedjursbekämpning.
  • Bor du i lägenhet ska du kontakta din hyresvärd eller förening som ansvarar för saneringen. Om problemen ändå inte löser sig kan du vända dig till miljöförvaltningen. Använd gärna vår e-tjänst när du skickar in din anmälan.

Tillstånd för djur som inte är sällskaps­djur

Du behöver tillstånd om du vill ha:

  • nötkreatur, häst, får, get och svin
  • fjäderfä som till exempel höns, ankor och kalkoner
  • orm

Om du redan har tillstånd men vill ha fler djur eller andra djur, måste du söka nytt tillstånd. Ladda hem blankett: Ansökan om tillstånd för djurhållningPDF.

Anledningen till att du behöver ha tillstånd är för att minska risken att det uppstår störningar och olägenhet för grannar i området. Tillståndet har inget med djurskydd att göra.

Kontakt

Miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 17 10 vardagar kl 8.30-10.30
031-315 10 00 växel
miljo@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-01-03 09.53