Vård- och omsorgsprogrammet

Vad sägs om en livsviktig utbildning som maxar dina möjligheter till jobb direkt, som gör dig behörig till högskolan – och dessutom ger dig hälso- och sjukvårdskunskaper du har nytta av hela livet ut?

På vård- och omsorgsprogrammet förbereder du dig för att gå ut i arbete för att hjälpa andra människor – unga som gamla, friska som sjuka. Välkommen till möjligheternas program för dig med hjärtat på rätt ställe!

Tre valbara yrkesutgångar

De två första åren läser du och dina klasskamrater programgemensamma ämnen med stort fokus på människan, som till exempel medicin, psykologi och specialpedagogik. Ditt sista år fördjupar du dig inom någon av våra yrkesutgångar:

 • akutsjukvård
 • barn- och ungdomssjukvård
 • funktionsstöd

Lär dig från praktik i arbetslivet (APL)

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram, vilket innebär att du gör praktik i arbetslivet (APL) för att prova på det du lär dig på riktigt. Samtidigt lär du dig hur det fungerar på en arbetsplats och knyter värdefulla kontakter för framtiden. Hos oss kan det finnas möjlighet att göra delar av din praktik utomlands.

Lärling eller skolförlagd? Du väljer.

Du som väljer att läsa utbildningen som skolförlagd gör minst 16 veckor praktik i arbetslivet. Dessutom gör du två veckor fältstudier. Läser du istället som lärling är minst halva din utbildningstid praktik.

  Elever övar sina färdigheter på en vård- och omsorgsdocka

  Detta kan du jobba med

  Beroende på vilken yrkesutgång du valt kan du direkt efter studenten jobba som till exempel undersköterska eller personlig assistent. Du kan arbeta på sjukhus, vårdcentral, inom äldreomsorgen, hemsjukvården, daglig verksamhet, som funktionsstöd eller i socialtjänsten. Du kan också läsa vidare till yrken som ambulanssjukvårdare, sjuksköterska, sjukgymnast, brandman, socionom – eller kanske något helt annat.

  Du blir glödhet på arbetsmarknaden!

  Som nyutexaminerad från vård- och omsorgsprogrammet är du glödhet på arbetsmarknaden. I princip alla våra elever brukar få jobberbjudanden direkt efter examen. Många av tar chansen att arbeta några år efter studenten för att sedan studera vidare. Det är ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet, tjäna egna pengar – och samtidigt få tid att fundera på vilket yrke de vill satsa på.

  Du behövs för att digitalisera vården

  Vill du vara med och driva förbättringen av framtidens vård- och omsorgsarbete med hjälp av IT och ny teknik? Ta första steget mot att vara med och skapa smarta funktioner som hjälper både vårdtagare och vårdpersonal – läs tillvalskursen ”IT i vård och omsorg”.

  Kvalitetsgaranti

  Som certifierade medlemmar i vård- och omsorgscollege garanterar vi att din utbildning håller riktigt hög kvalitet. Efter examen får du ett diplom som visar att du har studerat hos en certifierad utbildare. Läs mer om VO-college på www.vo-college.se.

  Saknar du behörighet för att söka?

  För dig som vill läsa Vård- och omsorgsprogrammet men riskerar att inte bli behörig i något av ämnena engelska eller matematik men att du är behörig i övrigt, finns på Krokslättsgymnasiet ett fåtal utbildningsplatser för detta. Dessa går under namnen Vård- och omsorg IMV. Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

  Arrow-right

   POÄNGPLAN VO

  Arrow-right
  Ange bildtext

  Krokslättsgymnasiet är en bra skola med suveräna lärare. Det är också en skola där ingen är ensam. Alla är med alla, vilket är superskönt. Vi hjälper varandra och alla klasser har bra sammanhållning. Helt enkelt en lugn och trivsam skola med dunderlärare.

  Casper, 2021

  Jag gillar mindre skolor och trivs bra på Krokslättsgymnasiet. Det är skönt att alla lärare känner igen en när man går i korridorerna. Det bästa med skolan är att elever och lärare får en riktigt nära relation.

  Amanda, 2021

  Dela på:

  Senast uppdaterad