Erasmusprojekt om lektionsdesign

Almåsskolan och Valåsskolan är engagerade i ett Erasmusprojekt om lektionsdesign och inkludering. Fem lärare har varit i Aten för att utbyta erfarenheter med kollegor från åtta olika länder.

Almåsskolan och Valåsskolan har fått finansiering från Erasmusprogrammet, som är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott, för att under läsåret 2023/24 genomföra olika typer av kompetensutveckling. Under en vecka i oktober åkte därför fem lärare från Almåsskolan till Aten. Här kommer deras reseberättelse!

Den 15 oktober styrde fem förväntansfulla lärare från Almåsskolan kosan mot Aten för att delta i kursen Designing Inclusive Learning Environments to Support all Students i regi av Europass Teacher Academy. På Almåsskolan har vi under läsåret 23/24 ett kollegialt utvecklingsarbete kring lektionsdesign, inkludering och differentiering och våra förväntningar på att lära oss mer om ämnet var höga.

Aten


På plats i Aten väntade oss sex intensiva dagar där lektioner och workshops varvades med sightseeing och kulturella upplevelser. Varje dag bjöd på intressanta diskussioner om olika aspekter av mångfald och differentiering där vi kunde utbyta erfarenheter med kollegor från åtta olika europeiska länder. Vi kunde konstatera att det skiljer sig ganska mycket åt hur man arbetar med inkludering i de olika länderna och att vi i Sverige har kommit relativt långt i arbetet med inkludering. Vid flera tillfällen fick det svenska teamet möjlighet att dela med sig av sina metoder, lektionsmallar och arbetssätt.

Lärare samarbetar på konferens i Aten


De pedagogiska diskussionerna slutade inte i föreläsningssalen utan fortsatte ofta runt middagsbordet på kvällarna. Särskilt intressanta blev de samtal vi förde med våra finländska kollegor som delade med sig av många spännande idéer som vi är nyfikna av att prova på vår egen enhet.

Med oss hem i resväskan har vi, förutom souvenirer, olika pedagogiska verktyg och konkreta metoder för hur vi ska göra vår undervisning ännu mer tillgänglig för alla elever på vår skola. Väl hemma på svensk mark fortsätter vi att processa våra upplevelser och intryck från kursen i Aten och vi funderar nu på hur vi kan sprida våra nyfunna kunskaper till så många som möjligt.

Efter avslutad kurs med lektionsdesign är vi nu motiverade att låta våra kollegor få prova några av de övningar vi själva varit med om. Vi vill varmt rekommendera våra kollegor i Mölndal att våga söka och åka på liknande utbildningar. Det har kort och gott varit en välkommen energiboost som lyste upp den annars lite höstgrå vardagen. Blir man nyfiken på att höra mer om våra erfarenheter är man varmt välkommen att höra av sig.

Johanna Jostedal 4-6
Daniela Helli Bragstad 4-6
Jennifer Månsson 7-9
Maria Persson 7-9
Anneli Johnstone 7-9
Lärare Almåsskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad