Ny kurs med miljötänk

Slöjd betyder olika saker för olika människor. På kulturskolan betyder det att ta vara på det naturen erbjuder och förvandla gammalt till nytt.

Jag heter Emelie och jag leder den nystartade kursen Slöjdklubben på kulturskolan. Mina elever är mellan 8 och 12 år och jag har tre grupper med cirka 10 elever i varje. Vi träffas varje tisdagskväll och lär oss om olika hantverkstekniker, material och verktyg.

I Slöjdklubben har vi ett stort hållbarhetstänk. Vi arbetar i naturnära material och lär oss hur vi kan hjälpas åt att värna om miljön genom att återbruka sådant som ska slängas eller som vi köpt på loppis. Vi syr om, lagar och skapar nya föremål av gamla. Eleverna får själva välja vilken inriktning de vill jobba med. Kanske har de något projekt hemma som de kan ta med sig och jobba vidare med i Slöjdklubben. Jag uppmuntrar dem att ta med sig gamla tygkassar som kan göras om till något nytt, kläder de tröttnat på som kan få nytt liv, gamla kaffeförpackningar, sladdar, kapsyler eller annat som annars skulle ha slängts. En pinne i form av en klyka kan bli till en fågel med hjälp av lite fjädrar. En meter ståltråd kan förvandlas till en vacker krok. Barnen har många idéer och alla kanske inte går att förverkliga, men då kan man spåna vidare tillsammans och landa i något som är genomförbart.

Att slöjda tillsammans med andra ger inte bara glädjen av att ta med sig ett slöjdföremål hem, det utvecklar även vår problemlösningsförmåga, tränar vår koordination och ger oss möjlighet att utveckla vår egen personliga stil. Att märka att man kan skapa något själv, kanske till och med upptäcka en dold talang, det är viktigt för självförtroendet!

Bloggat av Emelie Sundbeck, lärare i Slöjdklubben

Error: javax.jcr.PathNotFoundException: #Övrigt

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad