Skapa infosidor i Google Sites

På kulturskolan använder många av lärarna Googles Sites för att nå ut med information till sina elever. Under skolförvaltningens studiedag Mölndal delar 2018 fanns möjlighet att få hjälp att komma igång med en egen sida!

Eftersom kulturskolans elevgrupper ofta består av elever från olika skolor, kan inte lärarna använda Unikum i kommunikationen med eleverna. Lösningen har blivit Google Sites. Där skapar kulturskolans lärare egna sidor för sina respektive ämnen och elevgrupper.

Alla de olika sidorna placeras under en gemensam huvudsida för kulturskolan. Det gör det lätt för en administratör att gå in och kontrollera att sidorna fortfarande används och innehåller aktuell information.

Under Mölndal delar har 5 kulturskolelärare samlats för att skapa nya, eller utveckla befintliga, Google Sites för sin undervisning. Maria Lundgren, som undervisar i klarinett och saxofon, ägnar workshopen åt att laborera med text. Fetmarkera, centrera, skapa textblock och undersöka hur man infogar nya textrutor och andra element. Inom kort har hon lagt till ett kalendarium för sin blåsorkester, med avvikande reptider och påminnelser.

Pianolärare Olga Krivulina fixar snabbt en levande startsida för sina pianoelever, med bild och kontaktuppgifter till sig själv och undersidor för de olika undervisningsdagarna, där hon ska fylla på med riktad information till sina elever. Hon planerar också att lägga upp små filmer där hon spelar pianostycken som eleverna kan titta på och härma.

Digitala anslagstavlor

Eftersom elever och vårdnadshavare ska kunna komma in på kulturskolans sidor utan att behöva ha ett google-konto är alla sidor publika, vilket betyder att de är öppna för alla. Det för med sig att inga personuppgifter för elever eller vårdnadshavare kan läggas på sajterna utan de får fungera som digitala anslagstavlor med allmän information som rör kurserna.

Jonatan Tikas, som är lärare i slagverk på kulturskolan, tänker använda sin sida som inspirationssida snarare än informationssida. Snabbt trollar han upp olikfärgade block med You Tube-länkar och timing-övningar som eleverna kan motiveras av.

Komplettera med iMovie

Gitarrlärare Bo Haraldsson och kollegan Daniel Ferling gör gemensam sak under Mölndal delar-eftermiddagen. Medan Bo lär sig lägga upp en egen sida i Google Sites går Daniel på iMovie-workshop och spelar in en undervisningsfilm att lägga på den nya sajten.

Jag blev förvånad över hur enkelt det är att skapa en Site. Nu har vi ju sidan och alla verktygen finns där, det är bara att fylla på efterhand, säger Bo.

Medan sidan är under arbete har han valt att lägga den som Dold från navigering. På så sätt kan ingen annan än kollegorna se den förrän han väljer att visa den publikt.

Tänkvärt om länkar

Även violinlärare Anders Norberg lär sig ett och annat under workshopen, trots att han redan har lagt upp flera stråkorkestersajter.

Nu vet jag att jag inte kan kopiera sidans länk direkt i redigeringsläget och skicka den till eleverna för då kommer de inte in. Jag måste använda verktyget Kopiera publicerbar länk, säger han.

Dessutom upptäcker han att ett dokument han länkat till på Google Drive inte uppdateras på hans orkestersida i Google Site när han ändrar i dokumentet utan han behöver göra en ny länkning till dokumentet för att ändringen ska synas.

Hitta luckor för skapande

När workshopen är slut för dagen har kulturskolans Google Site berikats med flera nya undersidor och planerna för hur de ska fortsätta utvecklas är många. Deltagarna är överens om att det var lättare än de trodde att skapa överskådliga och informativa sidor i Google Sites och alla är sugna på att skapa vidare på egen hand.

Nu gäller det bara att hitta tid till det också! säger Anders.

Bloggat av Victoria Eriksson
Workshopledare i Google Sites under Mölndal delar 2018

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad