Den halvgalna rymdresan

Västerbergsskolans förskoleklass tar oss med på en fantasifull musikalresa. Genom förberedelserna har barnens kreativitet och engagemang tillvaratagits i processerna.

Rymden Bea Samuelsson

I maj hade förskoleklassbarnen på Västerbergsskolan premiär för sin musikal ”Den halvgalna rymdresan”. Vi får träffa astronauter, legobitar, gosedjur och matroser i en härlig mix och vet man inte sedan tidigare vem Den lille Havfruen är – så vet man det definitivt efter den här föreställningen.

Varje vår brukar förskoleklassen på Västerbergsskolan sätta upp en egen musikal kring ett särskilt tema. Här får barnen möjlighet att ta initiativ och ansvar och utveckla sin samarbetsförmåga. Under det här läsåret har klassen arbetat en hel del med programmering och med det som utgångspunkt växte historien om ”Den halvgalna rymdresan” fram.

Tillsammans med en av oss pedagoger får en manusgrupp i uppgift att ta fram en historia. När storyn är satt är det dags för Musikgruppen att välja musik och skriva egna texter. Rekvisita-gruppen arbetar fram ett scenförslag och Affisch-gruppen skapar en säljande och snygg reklam-affisch…med bara aningens lite vuxenhjälp. Fantasin brukar flöda och i år var inget undantag. Resultatet blev lite halvgalet skulle man kunna säga.

Flicka Västerberg. Foto:BeaSamuelsson

Historien, som ramas in av en vacker stjärnhimmel med planeten Saturnus i spetsen, utspelar sig dels i ett klassrum på Västerbergsskolan dels i Legoland i Danmark. Klassen, med den rymdintresserade läraren Moa har för avsikt att skicka iväg några elever till Saturnus men istället landar de i Legoland, vilket troligtvis beror på en dålig programmering. När tre elever sjunger ”Nu har vi hamnat riktigt galet…” till Ted Gärdestads melodi ”Jag vill ha en egen måne” känns det stundtals som om allt hopp är ute. Men tack vare den välprogrammerade roboten Kim kan resten av klassen slutligen hitta fram till Legoland. Och hämta hem sina vilsna kamrater.

Det är fantastiskt att få ta del av barnens kreativitet och engagemang och få vara en del i detta arbete. Ett av alla härliga minnen från årets förberedelser är skapandet av den stora raketen, som en av astronauterna hoppar i och ur mitt under pågående föreställning.

Och vem vet. Kanske är det just detta ögonblick som blir
starten på en lysande framtid som musikalartist.

Helena Galéus och Beatrice Samuelsson
Förskoleklassen på Västerbergsskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad