Spontanbesök på Balltorpsskolan

Följ med när Pedagog Mölndal spontanbesöker Balltorpsskolan som består av enheterna Peppared och Balltorp. Här fick vi möta både lek och kluriga matematikutmaningar.

Biträdande rektor Rakel Cedersjö visar runt på de båda enheterna som binds samman av en skogsväg som just nu kantas av träd i alla höstens färger. Den här vägen går Rakel många gånger varje vecka och det utgör en fin förbindelse som gör att två byggnader kan bli till en skola.

Rektor Rakel


Både elever och lärare berättar engagerat om sin skola och flera av eleverna är framme hos Rakel och undrar när hon ska besöka deras klass. Det första som möter oss på skolgården är klass 2B som med stor inlevelse tar sig an veckans lek tillsammans med sin lärare Linda Olausson. Sista delen av lektionen används för att tillsammans med eleverna lära nya lekar som sedan kan få utvecklas vidare under rasten.

lek


Vi får också gästa en av skolans förskoleklasser där Jenny Sandh ägnar sig åt stationsarbete tillsammans med en grupp ivriga elever. Det blir stort jubel i klassrummet när Jenny berättar att de ska inleda lektionen med ”hjulet”. Idag står matematik i fokus och det digitala hjulet är preppat med kluriga matematikfrågor som slumpas fram och projiceras upp på storbild. ”Hoppa åtta saxsteg” ”vad är två plus tre” och ”visa åtta fingrar är några av frågorna som eleverna tar sig an.

Lärare med dator


Tårtbitarna i hjulet blir färre och färre efter varje fråga som klaras av och det blir visuellt tydligt för eleverna hur många utmaningar som finns kvar i hjulet.

Trissmemory


Som nästa steg delas klassrummet in i fyra stationer där eleverna i grupper får arbeta med olika matematikuppgifter tillsammans. De får bland annat testa på att arbeta med antal, former och ett riktigt utmanande trissmemory där tre kort som visar antal på olika sätt ska kopplas samman. Eleverna är vana vid det här stationsupplägget och hjälper varandra med att förstå uppgifterna och samtalar om hur de kan lösas på bästa sätt.

Text: Marie Eriksson
Foto: Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad