Främjande av läsning på Katrinebergsskolan

Arbetet med läsning och litteratur är ständigt pågående och barnboksveckan i november blir ett sätt att rikta ljuset extra mycket mot läsfrämjande aktiviteter. På Katrinebergsskolan anordnades aktiviteter på hela skolan och i respektive klass och veckan avslutades med en barnboksfest.

Författarbesök

Under barnboksveckan hade årskurs F-3 ett författarbesök då barnboksförfattaren Sanna Larén och hennes redaktör Isabella kom till skolan. Sanna har bland annat skrivit böckerna om Billie Lou och Lille Bo. Alla elever hade läst dessa böcker inför Sannas besök och skrivit frågor till henne. Under besöket besvarade Sanna frågorna och berättade hur det går till när hon får en idé till en ny bok och hur hon sedan fortsätter jobba med boken tills den blir klar. Vi fick också lyssna på en berättelse som Sanna skrivit som inte getts ut än, och eleverna fick illustrera denna berättelse.

Författaren Sanna på besök i skolan

Läsutmaning

Både Grundskolan och Anpassad grundskola hade också en gemensam läsutmaning under veckan. För varje 10 minuters läsperiod en klass hade läst, så fick klassen ett litet avbildat popcorn. Dessa popcorn har vi sedan samlat i en gemensam popcornskål utanför bamba för att se hur mycket vi har läst. Totalt hade vi läst 3660 minuter under veckan!

Illustrerade popcorn på papper

Rastaktiviteter

Under veckan pågick också läsfrämjande aktiviteter på rasterna. Vi hade en boklåda ute så att eleverna kunde låna en bok att läsa i under rasten, antingen enskilt eller tillsammans med en kompis.

En annan aktivitet var en sagostafett ute på rasterna, vilket ökade både läsningen och rörelsen under rasten. Eleverna skulle hitta ett frågekort, springa till en bild för att söka svar på frågan och sedan springa vidare till nästa frågekort. På varje frågekort fanns också en bokstav och dessa bildade tillsammans ett hemligt ord.

Elev läser på rasten, samt en skylt

Böcker och läsning på många sätt

Under ett arbetspass läste eleverna från årskurs 6 för eleverna i förskoleklass. Det var mycket uppskattat av de yngre eleverna att få träffa de äldre och lyssna på deras läsning. Några klasser har också besökt Stadsbiblioteket under veckan. Där fick eleverna både fina läsupplevelser och möjlighet att låna böcker att läsa i klassrummet.

Barnboksfest med maskerad och allsång

Barnboksveckan på Katrinebergsskolan avslutades med en Barnboksfest! De som ville fick gärna klä ut sig och på skolan kunde vi se Harry Potter, Pippi Långstrump, Prinsessor, Rödluvan, en Creeper, Maja Gräddnos, drakar, Lilla my, en groda, Mamma Mu, Kråkan, Alfons Åberg och många fler.

Både Grundskolan och Anpassad grundskola samlades i bamba för en gemensam allsång ledd av Mamma Mu. Sångerna var hämtade från olika barnböcker och det blev en väldigt rolig stund tillsammans med härlig sång, glädje och popcorn!

Elin Svendsen
Lärare åk 3 Katrinebergsskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad