Kärleksfulla klassrumsglimtar från en vårtermin med corona.

Läraren Maria Bitsch summerar en väldigt annorlunda termin och ger oss bilder av hur hennes skola arbetat under pandemins speciella förutsättningar.

När vi kom tillbaka till Lackarebäcksskolan efter sportlovet började det tisslas och tasslas om sjukdomen corona i Kina. Ja, ja tänkte jag, det är långt bort.

Arbetet i skolan under corona

När vi började märka att fler och fler blev sjuka eller var hemma på grund av rädsla så fick vi arbeta fram olika strategier för att eleverna inte skulle missa för mycket undervisning.

Vi lade bland annat upp veckans arbete dag för dag på Unikum, varje måndag, samt att vi lade ut allt som behövdes i elevernas fack så att föräldrar eller någon kunde komma hämta det under dagen. Naturligtvis var arbetet endast för de elever som var borta men ändå var “pigga” och orkade arbeta hemma för att inte missa för mycket. Det varierade hur många veckor vi gjorde detta beroende på hur många elever som var borta.

Den tid då man inte visste om skolorna skulle stänga gjorde vi ordning ett litet “kit” som barnen bar i sin väska. Det var bland annat ett tomt “Veckans arbete”, som eleverna är trygga med och känner till, så att om skolan skulle stänga kunde vi lägga allt arbete på Unikum så att föräldrar eller barn sedan kunde föra in detta i sin blad och kryssa när de var klara.

Utelek på skola

Alla har hjälpts åt

Det har gått åt ganska mycket lektionstid till att tvätta händerna flera gånger varje dag, men oj så noga och duktiga barnen är på att tvätta sig. I början sjöng vi under tvättningen men nu sker allt per automatik. Jag upplever att alla barn och föräldrar är väldigt noga och bra på att följa restriktionerna.

Vi pedagoger har fått välja mellan att få golven sopade en gång om dagen och att vi sedan tvättade elevernas arbetsplatser varje dag efter sista lektionen. Ett annat alternativ var att endast få golven sopade en gång i veckan och att då lokalvårdarna tvättade borden. I början hade vi medel och papper som stod i en skrubb utanför bamba som vi fick låna för att torka, men måste ställa tillbaka. Detta tog ganska mycket tid och energi trots att det kanske låter som en liten sak att göra. När vi sedan fick sprayflaskor, en till varje klassrum för att underlätta för oss, gick detta mycket lättare och man kunde då också involvera eleverna själva att torka sina platser.

I bamba togs vattenhinkarna bort och ersattes med sprayflaskor och papper som vi pedagoger också skulle se till så att alla bord och stolar blev avtorkade med efter varje måltid. Detta var inte alltid så lätt när man var själv med sin klass och alla elever utom två gick och väntade utanför eller i klassrummet.

Maria B skojbild corona

(Bildförklaring: 1:a aprilskämt - “Nya direktiv från folkhälsomyndigheten - alla måste ha tossor på huvudet", haha! Några barn gick på det och andra sa att det var ett skämt och jag sa:
- Vågar ni chansa? Det vågar inte jag!)

Mycket kärlek i vardagen

En sak som har varit väldigt positiv i den här krisen är att ha en sådan fantastisk och härlig arbetsplats att gå till där nästan allt har kunnat fungera som vanligt, förutom vissa små saker.

Jag har också fått fina och positiva mail från tacksamma föräldrar som överöst oss med kärlek för att deras barn kan komma och vara i skolan där allt får vara som vanligt. Att hålla distans med elever i yngre åldrar känns helt omöjligt då de gärna kramas ofta och mycket, så vi har fokuserat på att vi tvättar oss, att nysa eller hosta i armveck och fortsätta kramas!

Maria Bitsch
maria.bitsch@molndal.se
Förstelärare
Lackarebäcksskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad