Pedagogisk omsorg, dagmammor

Letar du efter den lilla gruppen med de stora möjligheterna? När du väljer pedagogisk omsorg välkomnas du och ditt barn in i dagmammornas hem.

Vad är en dagmamma?

En dagmamma är personal som erbjuder pedagogisk omsorg i sitt hem. Tryggheten i att ha en och samma pedagog i en hem-miljö ger barnen goda förutsättningar att bygga självkänsla, skapa tillit till den egna förmågan och tillgodose sig kunskaper. Vid frånvaro av ordinarie personal finns alltid tillgång till en extra dagmamma som är väl känd för barnet.

Ditt barn serveras hemlagad mat varje dag med samma krav på ekologiska råvaror som i övriga staden. Maten anpassas efter barngruppens önskemål och behov.

Såhär ansöker du

Pedagogisk omsorg är en uppskattad verksamhetsform av våra vårdnadshavare som syns i våra vårdnadshavarenkäter. Du ansöker om plats hos oss via vår e-tjänst ansök om barnomsorg, besvara platser­bjudande, ändra schema, säg upp plats.

Här finns våra dagmammor:

  • Östra Mölndal
  • Bifrost/Solängen
  • Toltorp
  • Lindome centrum
  • Kållered
  • Hällesåker

Blandade åldersgrupper och lek utomhus

Åldersgruppen är blandad mellan 1-5 år och syskon går ofta tillsammans. I vissa grupper går även skolbarn upp till 12 år. Barngrupperna består av cirka fem barn.

Vi bedriver en stor del lek och lärande utomhus i naturen, ibland på lekplatser i vår närmiljö eller i trädgården. En gång i veckan träffas alla dagmammor i respektive område tillsammans med alla barn. Då har vi en heldag ute eller i en gemensam grupplokal.

Hållbar utveckling

Alla dagmammor i Mölndal är miljöcertifierade via Håll Sverige rent och Grön flagg där vi gemensamt samlas kring teman i våra olika resor där barnen lär sig mer om hållbarhet. Många grupper har trädgården och gården som lärmiljöer. Tillsammans odlar vi ätbart med dagbarnen. Vi är alla miljöhjältar som tar hand om vår närmiljö och plockar skräp. Vi är också rädda om varandra och ser att olika är lika bra!

Barnhand med färgglada naglar drar upp en rova ur marken

Språk och litteratur

I den mindre gruppen ges stora möjligheter att komma till tals, att bli lyssnad på och bekräftad i det barnet säger vilket är värdefullt när en bygger språk. Vikten av högläsning för att utveckla språket tar vi på stort allvar, liksom likvärdigt lärande i hela verksamheten. Under läsåret 23/24 arbetar vi med Alfons Åberg-böcker, som vi läser och utforskar tillsammans. Alla dagmammor har utbildning i tecken som kompletterande och alternativ kommunikation (TAKK).

Skapande verksamhet

Kreativiteten i att skapa ger kraft till att våga! Vi kopplar ihop språk och skapande genom att titta närmare på illustrationer i litteraturen vi valt för året och använda dem som impulser till barnens tolkningar.

Vi hämtar utmanande, spännande och hållbart material till verksamheten från Skatans återvinningscenter och återbrukar och skapar både bruksmaterial och konst. Naturen ger oss inspiration, lust och material under hela året, till skapande enskilt eller i grupp.

Sång, dans, drama och rytmik förstärker och tillför glädje och rörelse i den estetiska lärprocessen.

Media/IKT

Genom lek och rörelse tränar vi programmering som vi sedan tar vidare till våra blue-bot. Vi använder oss av verktygen webbägg och iPad när vi utforskar natur och material både inne och ute. Med iPads får barnen möjlighet att dokumentera sin omgivning och sitt lärande och allt sparas i Unikum. Tillsammans med pedagogerna söker barnen även information i sin utbildning med hjälp av iPads.

Genom att barnen får möjlighet att vara i rörelse, gärna utomhus, i användandet av dagens teknik skapar vi förutsättningar för ett sunt förhållningssätt till tekniken.

Välkommen till oss i pedagogisk omsorg!

Vid frågor om kö eller avgifter kontakta kontaktcenter. Vill du veta mer om vår verksamhet kontakta rektor Catarina Axell.

Relaterad information

Kontakt

Enheten för myndighetsutövning
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se


Catarina Axell
Rektor
Pedagogisk omsorg
031-315 12 44

Dela på:

Senast uppdaterad