Elever intervjuar forskare

Att spela på ett lyckohjul kan vara både spännande och givande. När AstraZenecas anställda får snurra på elevernas frågehjul är det vinst varje gång. Gör man dessutom en podd av det hela så kan fler dela på vinsten.

poddbild framtidens forskare

Forskare från hela världen

-Would you like to spin the wheel and answer a few questions maybe? 
Vi befinner oss i AstraZenecas konferenscenter och det är Samuel i åk 9 på Kvarnbyskolan som ställer frågan till en förbipasserande forskare. Samuel och några andra elever är på Astra med projektet Framtidens forskare. De har tillsammans med skolförvaltningen blivit inbjudna till forskningsföretagets CSR-dag. En dag då Astra samlar sina samarbetspartners för att skapa dialog och nätverkande. Forskaren som stannat till vid skolförvaltningens monter snurrar på hjulet och får en siffra och en fråga. Företagets anställda kommer från hela världen så det är mestadels engelska som gäller.

Ett hjul med elevernas frågor

Frågorna som de anställda får besvara genom att snurra på hjulet är funderingar som eleverna tagit fram inför samarbetet med Astra. De handlar om hur det är att arbeta på ett stort forskningsföretag och hur ungdomar kan bli intresserade av vetenskap.
-Vad behöver elever utveckla i skolan för att bli forskare?
-Nyfikenhet och ifrågasättande, svarar mannen som arbetar som forskare på Astra. Samuel och hans kamrater som aldrig tidigare provat på att stå med en mikrofon och göra intervjuer, sköter jobbet galant. Eleverna växer med uppgiften efterhand som fler och fler anställda stannar till vid hjulet.
-Jag snurrar gärna en gång till, det är ju så roligt det här.
Säger en av de anställda.

Här kan du ta del av podden.


Anders Eriksson
Verksamhetsutvecklare

Läs även artikeln om Framtidens forskare

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dela på:

    Senast uppdaterad