Språkcentrum Mölndals blogg
Här bloggar vi som arbetar med undervisning på olika språk i Mölndals grundskolor och förskolor.
-
Sagostunder på modersmål skapar en känsla av tillhörighet
Vad betyder det för flerspråkiga barn att få lyssna på sagor på andra språk än svenska? En hel del har det visat sig, både språkligt och emotionellt. I Mölndals stad har barn möjlighet att lyssna på sagor på sitt modersmål på biblioteken dit barn och vårdnadshavare är välkomna. En dag i veckan, varje höst- och vårtermin, läser en lärare från Språkcentrum Mölndal sagor på olika språk.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Att bepröva sin erfarenhet
Hur utvecklas man som lärare och vilken betydelse har det kollegiala lärandet när man arbetar med beprövad erfarenhet i modersmålsundervisningen? Det berättar några av Språkcentrums lärare om i det nya poddavsnittet av Flerspråkighet framtidens kompetens.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Mentorskap och kollegialt lärande i Barcelona
Medarbetare från Språkcentrum deltog i september i en Erasmuskurs i Spanien och fick med sig nya kunskaper, metoder och handfasta tips kring mentorskap, stöttning av lärare, klassrumsobservationer och feedbacktekniker.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Hur skapar vi språkutvecklande arbetsplatser?
Språka - språkutveckling för min yrkesroll - är en kurs i yrkessvenska och förhållningssätt på arbetsplatsen som Språkcentrum Mölndal erbjuder medarbetare inom Mölndals stad. I takt med att fler kurser har genomförts har också stora behov identifierats på olika arbetsplatser som sträcker sig bortom kursdeltagarnas individuella språkutveckling.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Inskolningsstöd - vad är det?
Jag får ofta frågan av pedagoger i förskolan om vi på Språkcentrum Mölndal kan tipsa om någon app eller material som de kan använda i mötet med nyanlända och flerspråkiga familjer. Snabba lösningar för att kunna kommunicera med varandra trots att vi inte talar samma språk efterfrågas. Mitt tips blir ofta att be rektor ansöka om inskolningsstöd hos Språkcentrum. Men vad menas med inskolningsstöd och hur fungerar det?
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Beprövad erfarenhet i modersmålsundervisning
Inför läsåret 22/23 bestämde vi oss på Språkcentrum Mölndal för att arbeta med beprövad erfarenhet i modersmålsundervisning för att utveckla vår förmåga att dokumentera och reflektera i relation till forskning. Enligt skollagen ska utbildningen i alla skolformer utgå från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, men vi upplever att vi ser ganska lite av det i praktiken.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Språka – Språkutveckling för min yrkesroll
Under hösten 2023 har 18 barnskötare från Mölndals förskolor deltagit i Språka. I Språkcentrum Mölndals senaste poddavsnitt får ni höra en av kursdeltagarna, hennes rektor och en av kursledarna berätta om sina upplevelser av Språka och hur de fortsätter att arbeta med språkutveckling på arbetsplatsen.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Allt du velat veta om språk!
I augusti var det dags för den årliga träffen mellan Språkcentrum Mölndals lärare och lärarna i nätverket för svenska som andraspråk. Den här gången fick vi lära oss mer om hur några av världens språk är konstruerade och hur de skiljer sig från det svenska språket.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Bokattack!
Språkcentrums podd sätter den här gången fokus på skolbibliotek och Margareta Guldér, skolbibliotekarie på Kvarnbyskolan berättar om både bokprat, källkritik och samarbete med andra skolbiblioteksansvariga i vårt nya nätverk till hösten.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Öppna förskolan för nyanlända familjer - en väg in i det svenska samhället.
I Språkcentrum Mölndals fjärde poddavsnitt får ni höra Johanna Forssén berätta om öppna förskolan för nyanlända - projektet som blev ordinarie verksamhet.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Likvärdig framtid
Språkcentrum Mölndal har beviljats statsbidrag under 2023 för att främja romsk inkludering, ett led i vårt arbete kring Sveriges nationella minoriteter. Vi kallar projektet “Likvärdig framtid - att verka för romsk inkludering i förskola och skola.”
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Mera svenska - språkutveckling tillsammans
En handfull grundskoleelever har samlats i ett rum på Mölndals stadsbibliotek på tisdagseftermiddagen. De är där för en timmes Mera svenska , ett projekt som Språkcentrum Mölndal organiserar efter skoltid och där utvecklingen av det svenska språket står i centrum.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Språkutveckling och integrationsstrategi
Sara intervjuar Språkcentrum Mölndals chef Tanja Božić om Mölndals stads integrationsstrategi.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Nationella minoritetsväskor i förskolan
Utifrån min erfarenhet som förskollärare får de nationella minoritetskulturerna inte så stor plats i förskolan. Det kan tyckas konstigt när dessa minoriteter funnits så länge i vårt land. Varför är de inte kända för oss? Varför har vi vuxna inte fått lära oss mer om deras olika språk och kulturer under alla år i skolan?
Läs mer ...
3 kommentarer
-
Flerspråkighet och digitalitet ihop ger magi!
I Språkcentrum Mölndals nya poddavsnitt får du höra Rebecca Bergendahl från Bosgårdens förskola berätta om hur de arbetar med digitalitet i förskolan.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Sva för alla som behöver?
Så var den här. Dagen vi väntat på, alla vi som arbetar med svenska som andraspråk i grundskolan. Dagen då Skolverket äntligen lämnade över sin översyn av de båda svenskämnena till regeringen. Dagen då vi tar nästa steg mot att äntligen erbjuda undervisning i svenska som andraspråk för alla som behöver det.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Podd - flerspråkighet framtidens kompetens
Under ett år arbetade Jessica Elgeskog som ambulerande lärare i svenska som andraspråk. I Språkcentrum Mölndals första poddavsnitt får du höra henne berätta om det uppdraget och om de utmaningar och den glädje hon möter i sin yrkesvardag på Brattåsskolan.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Lärare i modersmål lär tillsammans
Äntligen var det dags igen. I onsdags träffades över 200 lärare i modersmål för att tillsammans med kollegor lära nytt och samtala.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Flerspråkighet och undervisning i förskoleklass och fritids
I Mölndals förskolor är cirka en tredjedel av barnen flerspråkiga och på de flesta förskolor är det numera en naturlig del av undervisningen att uppmärksamma och stötta utvecklingen av olika modersmål parallellt med svenskan. I förskolan och grundskolans läroplaner uppmärksammas modersmålet för identitet och språkutveckling och det är viktigt att den grund som läggs i förskolan byggs på och vidareutvecklas i grundskolan. Här har förskoleklass och fritidsverksamhet stora möjligheter att, genom sin unika kombination av lek och lärande, arbeta med både språk- och identitetsutveckling.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Mera svenska – ja, tack!
När vi i Språkcentrum Mölndals introduktionsteam möter nyanlända elever för ett första introduktionssamtal inför skolstart får vi ofta frågan om det finns några extra kurser utanför skolan för att lära sig svenska snabbare. Idag kan vi svara ”ja” på den frågan, för vi har Mera svenska.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Livet som kringresande sva-lärare
Flertalet skolor i Mölndals kommun har ett behov av lärare i ämnet svenska som andraspråk (sva). Tanja Bozic, chef vid Språkcentrum Mölndal, tänkte nytt och anställde en ambulerande sva-lärare som fick i uppdrag att undervisa i ämnet vid flera olika skolor. Denna lärare blev jag - Jessica Elgeskog.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Vill du bli min lärkompis?
Att ge språk- och talutrymme till barn är grundläggande för att språkutveckling ska ske. Samtal och aktiviteter i smågrupper är som själva fundamentet för andraspråksutveckling. Hur kan man då som pedagog i förskolan uppmuntra till samtal barn emellan? Ett sätt är att utgå från det kooperativa lärandet och strategin Lärkompis.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Konsten att designa en lektion
Hur gör man för att skapa den där lektionen som går hem hos alla i klassrummet? Ibland märker man att man landar helt rätt men man vet inte varför. Andra gånger landar man, trots minutiös planering, långt ifrån där man hade för avsikt att landa. Kanske kan kunskap om lektionsdesign och differentierad undervisning hjälpa en på vägen?
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Förbättra nyanlända elevers förutsättningar för lärande – gå en uppdragsutbildning från Skolverket
Vill du bli bättre på att bedöma nyanlända och flerspråkiga elevers utveckling? Eller kanske utveckla din förmåga att undervisa elever som är nybörjare i engelska? Nu finns det uppdragsutbildningar från Skolverket att söka för dig.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Den språkutvecklande verktygslådan
För ungefär ett år sedan satte sig 20 lärare från åtta olika skolor i Mölndal framför datorn för att logga in som deltagare i “Det globala klassrummet” för att lära sig mer om undervisning för flerspråkiga elever. Nu har de mycket positiva deltagarna precis lämnat in sina examinationer och står redo för nästa fas; att sprida sina kunskaper.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Distansundervisning - en extra utmaning för nyanlända elever?
Så har en vecka gått med distans- och fjärrundervisning för elever i årskurs 7-9 i Mölndal. Förhoppningsvis, och troligtvis, har en del börjat “sätta sig” och gjort att både elever och lärare känner sig mer bekväma med digital undervisning. Men hur fungerar distans- och fjärrundervisning för nyanlända elever? Är det något särskilt man som lärare kan tänka på för elever som inte helt behärskar undervisningsspråket?
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Språkutbildning för lokalvårdare - ett rent nöje!
Tiden går fort när man har roligt och våra tio träffar inom pilotprojektet ”Språka” är förbi. ”Språka” är ett samarbetsprojekt med serviceförvaltningen där elva lokalvårdare under arbetstid har gått en språkutbildning i Språkcentrums regi. Från projektets start, med planeringsmöten mellan förvaltningar till våra träffar med lokalvårdarna, har projektet verkligen flutit på. Hur kommer det sig och vilka lärdomar går att dra?
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Med språk i fokus
Under läsåret 20-21 har förskolan satt fokus på språkutveckling. Som förskollärare och samordnare av flerspråkighet och med många år inom förskola och skola gläder det mig förstås extra mycket. Som lärare för de allra yngsta barnen arbetar man ständigt med att stötta alla barns språkutveckling och vi vuxna är viktiga språkliga förebilder. Som pedagog är man sitt eget bästa verktyg såsom samtalspartner, lyssnare och den som ställer utvecklande frågor. Det är ett roligt arbete som erbjuder många möjligheter att utveckla efter fokusområden och intresse men samtidigt behöver man fortlöpande också inspiration och nya kunskaper.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Välkommen på introduktionssamtal!
Tänk att ha som arbetsuppgift att få träffa människor från hela världen! Detta är faktiskt möjligt när man tillhör Språkcentrums introduktionsteam.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Kooperativt lärande för modersmålslärare
Språkcentrum Mölndal och föreläsaren Niclas Fohlin samlade i början av terminen 180 modersmålslärare från åtta kommuner för att lära om och testa kooperativt lärande.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Kinesiskt nyårsfirande på Mölndals stadsbibliotek
Den 22 januari välkomnades råttans år på Mölndals stadsbibliotek. Det var vår modersmålslärare i mandarin, Dongyun Liu Rytterfalk, som bjöd in till ett uppskattat kinesiskt nyårsfirande med runt femtio aktiva firare.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Bättre språkutveckling i förskolan
Det viktigaste uppdraget för en förskollärare är arbetet med barnens språkutveckling och den viktigaste resursen för detta är pedagogen själv. Därför var det väldigt roligt att Språkcentrum och Mölndals förskolor under hösten fick ta del av statsbidraget ”Bättre språkutveckling i förskolan”.
Läs mer ...
3 kommentarer
-
Ny kursplan - vad betyder det för en modersmålslärare?
I början av läsåret presenterade Skolverket ett förslag till nya kursplaner för grundskolan. Lärare och andra fick komma med förslag och kommentarer. I förslaget har syftet och det centrala innehållet fått ett tydligare fokus och kunskapskraven är mindre omfattande och detaljerade. Vad betyder de eventuella förändringarna i kursplanen för mig och mina kollegor som undervisar i modersmål?
Läs mer ...
8 kommentarer
-
“Första förskolekontakten” - ett projekt för nyanlända familjers möte med förskolan
Genom ett nytt projekt till hösten får nyanlända familjer med barn i förskoleåldern möjlighet att besöka Öppna förskolan. Där kan de delta i aktiviteter och möta både flerspråkig personal och ordinarie personal från förskolan. Målsättningen är att ge dessa familjer en bättre första kontakt med förskolan.
Läs mer ...
2 kommentarer
-
Polyglutt - ett digitalt flerspråkigt bibliotek
Att läsa för barn och elever i alla åldrar är något av det viktigaste man kan göra för att gynna språkutvecklingen. Nu får alla förskolor samt årskurs F-3 tillgång till Polyglutt – ett flerspråkigt digitalt bibliotek, och ännu fler barn och elever får tillgång till böcker på flera olika språk.
Läs mer ...
4 kommentarer
-
120 modersmålslärare lärde om digitala verktyg
Vilket digitalt verktyg är lämpligast vid ett visst tillfälle, hur kan man använda det och varför ska man egentligen använda det? Det var frågor som modersmålslärare från sju olika kommuner brottades med under en gemensam lärdag kring digitalt berättande. Målet var att deltagarna efter denna dag skulle ha med sig minst ett nytt digitalt verktyg i bagaget.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Flerspråkiga lärare jobbskuggar i Italien
I december fick lärare från Språkcentrum i Mölndal möjlighet att, inom Erasmus-projektet Staff, besöka och utbyta erfarenheter med lärare på en skola i Bolzano i Norra Italien. På skolan är många elever två- eller ibland trespråkiga. Trots skillnader i utbildningssystem fanns tydliga likheter med vårt arbete med flerspråkiga elever.
Läs mer ...
2 kommentarer
-
Multilingual teaching in early childhood education and care 8-12 oktober 2018
Återigen har jag fått den fantastiska möjligheten att tillsammans med förskollärare från Mölndal delta i en konferens med pedagoger från en antal europeiska länder! Denna gång med anledning av att Mölndal under ledning av bl.a. Ingrid Pramling från Göteborgs Universitet deltar i ett Erasmus+projekt vid namn Edugate.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Kollegiala besök!
I ett och ett halvt år har jag haft förmånen att få besöka Språkcentrums lärare på deras lektioner i modersmål. De kollegiala besöken är sätt för lärarna att få visa upp sin undervisning och få återkoppling på sitt arbete, men det är också ett fantastiskt verktyg för att ge underlag för utveckling av undervisningen på enheten. Genom besöken skapar vi grunden för att sätta upp nya mål att arbeta mot nästa läsår.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Jobbskuggning i Antwerpen
Att som lärare få ta del av hur man arbetar på andra skolor är alltid intressant och då är jobbskuggning ett väldigt bra sätt!Språkcentrum är med i Erasmus-projektet Staff och under v.16 fick fyra av våra lärare samt undertecknad möjlighet att besöka skolan De Wereldreiziger i Antwerpen, Belgien.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Grattis Ashti!
Förra veckan mottog Språkcentrums lärare Ashti Sällskapet för folkundervisningens befrämjande
i Göteborgs stifts pedagogiska stipendium!
Läs mer ...
14 kommentarer
-
Om normer och värdegrund
Det är alltid lika spännande och roligt när många människor samlas för att samtala och utvecklas i sitt arbete. På Språkcentrum fick vi uppleva detta nyligen då vi samlade omkring 150 lärare i modersmål och studiehandledning för en gemensam lärdag. Temat för dagen var värdegrundsarbete och normmedvetet förhållningssätt. Dessutom skulle dagen komma att bjuda på en lite oväntad lärdom kring vikten av flexibelt tänkande.
Läs mer ...
3 kommentarer
-
Nyanlända och flerspråkiga elever - vad gäller och vad är nästa steg?
Måndagen den 5 mars hade Mölndals nätverk för svenska som andraspråk, rektorer och biträdande rektorer förmånen att få lyssna till en riktig expert i ämnet nyanlända och flerspråkiga elevers skolgång.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
TAKK
Sandra Ersenius från Gundefjällets förskola, avd. Blåbäret bloggar om sitt och kollegornas arbete med TAKK- tecken som stöd i barngrupp.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Gott nytt år!
Den 16 februari infaller det kinesiska nyåret och detta firade vi med en sagostund med extra allt!
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Ciao!
Hej, hello, moj, salam, hola, marhaba, hei, csesc, hi, selami, zdravo, salut, ni hao, buna, privet, hallo! Ja, i Mölndals förskolor kan man hälsa på många olika sätt, för här talas det omkring 65 olika språk!
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Modiga elever läser sagor för publik
Modersmålslärare och studiehandledare Ashti Said ordnade i december en mycket välbesökt sagostund på biblioteket i Lindome.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Mölndals nya stadsbibliotek
Förra veckan fick vi en guidad rundtur på Mölndals nya stadsbibliotek!
Läs mer ...
2 kommentarer
-
Jim Cummins om skolans kompensatoriska uppdrag
Den sista veckan i september hade Mölndal den stora äran att gästas av den professor Jim Cummins då han föreläste på Kulturhuset Möllan.
Läs mer ...
1 kommentar
-
Inget samtal är det andra likt
Introduktionsteamet på Språkcentrum Mölndal gjorde verkligen en rivstart läsåret 2017-18. Under augusti och september har vi haft introduktionssamtal med över 50 elever!
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Språkutveckling på Ängens förskola
Ängens förskola är en liten lägenhetsförskola i Balltorps rektorsområde. Så här jobbar vi med språkutveckling!
Läs mer ...
6 kommentarer
-
Språkresan
Du har säkert hört att vi har ett nytt namn nu. Resan från Modersmålsenheten till Språkcentrum har varit intensiv, lärorik och utvecklande.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Studiehandledning är en brygga
Läs om studiehandledning som en brygga mellan vardagsspråk och skolspråk.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Modersmålsnytt - flerspråkiga elever i grundsärskolan
Modersmålsenheten har som uppdrag inom skolförvaltningen att organisera för och leda arbetet med flerspråkighet och svenska som andraspråk inom Mölndal. Våra verksamheter riktar sig mot barn och elever inom förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och
gymnasiesärskola.
Läs mer ...
Lämna kommentarer
-
Att visa vad man kan på flera språk
Det som är bäst med mitt yrke som modersmålslärare är att se mina flerspråkiga elevers ögon lysa av glädje efter att de förstått ett arbetsområde och kunnat visa vad de lärt sig.
Läs mer ...
6 kommentarer
-
Vilket språk ska vi sjunga godmorgonsången på idag?
Så börjar jag ofta dagen i min förskoleklass. Jag får en massa förslag och vi kan redan sjunga sången på engelska, polska, ungerska, tyska, franska, italienska och thailändska.
Läs mer ...
6 kommentarer
-
När får jag börja skolan?
“Hur länge dröjer det tills jag får börja i skolan?” Den frågan är den allra vanligaste som vi får när vi har våra introduktionssamtal på modersmålsenheten. Det är då vi träffar våra nyanlända elever för första gången tillsammans med föräldrar / god man och med tolk.
Läs mer ...
Lämna kommentarer

Språkcentrum Mölndals blogg
Där vi på Språkcentrum skriver.
Blogginlägg
-
Sagostunder på modersmål skapar en känsla av tillhörighet
-
Att bepröva sin erfarenhet
-
Mentorskap och kollegialt lärande i Barcelona
-
Hur skapar vi språkutvecklande arbetsplatser?
-
Inskolningsstöd - vad är det?
-
Beprövad erfarenhet i modersmålsundervisning
-
Språka – Språkutveckling för min yrkesroll
-
Allt du velat veta om språk!
-
Bokattack!
-
Öppna förskolan för nyanlända familjer - en väg in i det svenska samhället.