Odlingsglädje i Kållered

- Att odla med små barn behöver inte vara svårt, säger dagbarnvårdare Elisabeth Sjö i Kållered. Inte ens om du saknar trädgård!

När du kommer in genom grinden till Elisabeths trädgård förstår du direkt att här är det utomhuspedagogik som gäller! Det är morgon och förskolebarnen springer igång dagen på gräs och grusgångar där äppelträden blommar och det finns rejäla ytor för både frilandsodling, bärbuskar och pallkragar.  

För tolv år sen började Elisabeth som dagbarnvårdare och redan första året testade hon lite med barnen, såg att de tyckte odling  var kul och tänkte, då kör vi väl då!

- Det har väl tagit mig sex år att få ihop helheten i den form av hållbarhetspedagogik jag bedriver idag, säger Elisabeth. Det är ju så mycket att upptäcka och tur man har stjärnorna i fem år så vi hinner med allt! 

Äntligen vårsådd

Idag skuttar barnen med Elisabeth och kollegan Monika ner till området med pallkragar där det äntligen är dags för första vårsådden. Den är rejält försenad på grund av den ruggiga våren. Att vattna är bland det populäraste och morotsfröna hinner knappt i jorden innan första kannan töms över jorden. Naturgödsel från Mölndalskossor och från de egna hönsen ger fin näring till odlingarna.

Barnen är förstås också med och rensar ogräs, men gallrar gör de nästan aldrig.

- Vi väntar tills det växt till sig och sen äter vi upp det istället, skrattar Elisabeth. Rödbetsblasten äter vi också, vi slänger inget!

Växelbruk med häxans hjälp

Det finns massor av bra böcker om pedagogisk odling och i år ska de gamla sagofigurerna, som tidigare hjälpt till med inspirationen, få sällskap av en häxa som är en riktig odlingsexpert. Hon bor uppe i skogsbrynet och vet vilka grödor som är bra att blanda i trädgårdslandet.

Att jobba hela året och ta hjälp av en odlingskarta är också självklart för Elisabeth och kollegorna. Växelbruk i en fyraårscykel gör skördarna allra bäst och planeringen är viktig. Häxan kan också påminna om att morötterna, som det är dags för i år, trivs bäst med salladslöken!


Det som har drivits upp inomhus börjar också flyttas ut så smått. Först ut är kålen och sen kommer majs och squash. Kvar i köksfönstret står tomaterna och väntar.

Barnen inspirerar föräldrarna

Det finns familjer som söker sig till Elisabeths pedagogiska omsorg just för att hon odlar. Andra tycker bara om att barnen får närheten till naturen. Gemensamt för nästan alla familjerna är att de själva börjat odla hemma när deras barn inspirerat dem.

Elisabeth och de tre andra dagbarnvårdarna i området samarbetar mycket och oavsett om de bor i hus eller lägenhet. Den som odlar i lägenhet, på balkong eller uteplats gör det efter sina förutsättningar.

Elisabeths tre enkla råd

- Man ska bara ha roligt! Och så ska man odla sånt som är gott. Och så ska man odla ekologiskt, giftfritt, för det är det enda hållbara odlingssättet.

Madeleine Bergenkull

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300

    Kommentarer

      Du måste vara inloggad för att få kommentera

      Stängd för fler kommentarer

      300

      Dela på:

      Senast uppdaterad

      Missa inget, prenumerera på våra artiklar

      Hantera prenumeration

      Äldre artiklar