Barnens lyktor trotsar stormen

Under barnkonventionsveckan i Mölndal blåste starka vindar för barns rätt. Alla förskolor i Mölndal deltog i ljusmanifestationen för att ge barnen en röst i det offentliga rummet. 2402 lyktor lyste upp stadshusparken med sina klara färger.

Vilket engagemang, vilken värme och vilket samarbete! 19 november var det 1 år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige och det firades med manifestationen 1000-tals lyktor i stadshusparken. Bakom varje lykta finns ett förskolebarn i Mölndal.

Tända lyktor i stadsparken

Fint samarbete

Pedagoger, rektorer och vaktmästare engagerade sig under hela eftermiddagen för att möjliggöra arrangemanget. Hela 2402 lyktor har skapats av Mölndals förskolebarn med en mångfald av färger och tekniker. 12 personer arbetade i två timmar med att placera ut och tända lyktorna.

Kollage med personal som jobbar på manifestationen Tusen lyktor för Barnkonventionen

Vi ger aldrig upp!

Lyktorna fick tändas både en, två och tre gånger då de kraftiga vindbyarna på 22 m/s inte var lätta att rå på. Hela tio tändare användes tills de var helt slut och ändå lyckades bara några lyktor att lysa åt gången.

Men trots allt var stämningen god när barn och vårdnadshavare slöt upp runt den stora solen av lyktor till tonerna av kulturskolans gosskör. De färgglada lyktorna i lyste av egen kraft och genom sitt viktiga budskap. Framförallt fick manifestationen människor att mötas och engagera sig tillsammans. Agnieszka Eriksson var en av pedagogerna som enträget fortsatte att tända lyktorna med en osvikligt positiv inställning.

Vi fortsätter att tända igen och igen och igen tills de lyser. Likadant är det med Barnkonventionen, vi ger inte upp i arbetet med att hjälpa barnen, så kämpa på bara! Alla barn ska med, vi ger aldrig upp.

Pedagog tänder en lykta på manifestationen Tusen lyktor för Barnkonventionen

Manifestation för och av barn

Initiativtagare till projektet är verksamhetsutvecklare Carina Eriksson och Anette Eskilsson. Tillsammans har de skött alla förberedelser och var denna dag iklädda många lager kläder för att finnas på plats och organisera ljusmanifestationen. 1000-tals lyktor är en mångårig tradition som delas och sprids i vårt avlånga land efter initiativ av Idéan i Umeå berättar Carina som höll det inledande talet.

Det är en manifestation för och av barn där barnen ges en röst i det offentliga rummet. Den består av lyktor som barn på Mölndals alla förskolor har gjort. Vi är jättestolta och tacksamma över att kunna fira det här med alla er som kommit hit idag. Vi firar den här dagen för att Barnkonventionen har blivit lag i Sverige och för att den idag fyller 1 år. Vi vill fira att barnen ska få en röst i vårt samhälle och att barn ska få leka och uttrycka sig på många olika sätt.

Verksamhetsutvecklare som planerat manifestationen Tusen lyktor för Barnkonventionen

Blåste liv i engagemanget

Även om vinden blåste ut många lyktor så blåste den liv i engagemang och samarbete. Barn, vårdnadshavare, pedagoger, rektorer, verksamhetschefer och nyfikna Mölndalsbor slöt upp runt lyktorna som var placerade i formen av en stor sol.

Vi bor i närheten och tror det blir väldigt fint det här. Det verkar så väl genomtänkt. En sådan här tradition ska vi bygga vidare på och ha i många år framöver tycker jag.

Anette berättar hur fint det var att se alla glada pedagoger som anlände med lyktorna och alla engagerade familjer och Mölndalsbor som slöt upp. Boende i området kom ut med egna tändare för att hjälpa till i kampen mot vinden. Ett barn tittade förundrat på hela arrangemanget med alla tändningsförsök och utbrast:

Lycka till! Jag tror det här kommer ta tusen år.

Barn på manifestationen Tusen lyktor för Barnkonventionen

Barnens röst i staden

Anette och Carina uttrycker en stor tacksamhet till alla som valt att engagera sig och göra den här manifestationen möjlig. Dagen efter slöt en trogen skara upp för att ta hand om städningen.

Städpatrullen på manifestationen Tusen lyktor för Barnkonventionen

Anette Eskilsson, Charlotta Henningsson, Carina Eriksson, Kritsana Rasmussen och Rogeria Mamede Lind.

Carina och Anette har varje år sedan 2014 arrangerat manifestationer för att ge barnen en röst i staden. Det har varit konstutställningar, en väv av röster och väskor packade för en hållbar framtid. Det är bara fantasin som kan sätta gränserna för dessa skapande projekt med barnens röster i fokus.


Sammanställt av Anders Eriksson och Marie Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Kommentarer

      Du måste vara inloggad för att få kommentera

      Stängd för fler kommentarer

      300

      Dela på:

      Senast uppdaterad

      Missa inget, prenumerera på våra artiklar

      Hantera prenumeration

      Äldre artiklar