Guldig förskola om barnen får bestämma

En guldig förskola, ända upp till himlen, med grönska, stora ytor och en grill. Det är några av de idéer som framkom när barnen i Östra Kållered bjöds in till dialog om hur en framtida förskola skulle kunna se ut.

Barnens synpunkter och röster

I samband med att alternativ för framtida byggnationer ses över i Östra Kållered har barnen bjudits in till dialog om hur de vill att en förskola ska se ut. 28 barn i åldrarna 3-6 år fick i grupper resonera runt frågeställningar med utgångspunkt från barnkonventionen artikel 12.

Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Vid sammanställningen av barnens svar blev det tydligt att de har många tankar om hur en förskola kan utformas. Här följer några av frågorna som barnen möttes runt:

  • Om du fick bygga en förskola, hur skulle den se ut?
  • Stora, små rum, vad är bra med det, berätta mer hur du tänker?
  • Hur gör du om du vill leka ifred men färre kompisar?
  • Matsal eller äta på avdelningen, vad är bra med det, berätta mer hur du tänker?
  • En stor gård, flera mindre gårdar, vad är bra med det, berätta mer hur du tänker?
  • Hur skall toaletterna vara, vad är viktigt för att det skall kännas tryggt att gå på toaletten?
  • Om du fick ändra något på din förskola som du går på, vad skulle det i så fall vara?

Barnens tankar om färg och form

De konstnärliga beskrivningarna är målande och detaljerade. Barnen vet precis hur en förskola skulle se ut om de fick bestämma och guld står högt i kurs.

Trekantig, stor och lila. Jag vet inte hur man kan göra det. Det ska se ut som ett stort slott.

Det ska finnas stora bord och stora stolar i guld. I legorummet ska det stå ett stort bord och finnas mycket lego med gulddäck!

En barnteckning

Rum inne och ute

Flertalet barn ser det som viktigt att förskolan har många barn och stora rum och de önskar grönska på gården, gräsmattor och en skog. Det ska finnas en sporthall där man kan hjula och hoppa och det måste finnas en stor idrottsplats ute.

En sandlåda på taket som man klättrar upp på en stege för att komma till vore coolt.

De stora barnen ska ha en stor gård och de små ska ha en liten gård tycker en grupp barn. De ska finnas klätterställning, träd och kojor, växter som man kan äta. Vatten, vattenrutschkana, pulkabacke och isbana står också högt på önskelistan. Barnen har också idéer om madrasser ute ifall någon behöver vila eller sova. Flera barn beskriver också hur gården kan fyllas med olika sorters rum som mötesplatser:

Ute på gården kan man bygga många små hus där vi kan vi klä ut oss, spela iPad och lära oss att skriva. Vi kan ha ett hus som ett sagorum och ett hus där vi kan äta om det regnar.


Platser för rörelse och för lugn

Barnen återkommer till vikten av stora ytor och vill kunna springa, röra sig och dansa oavsett om de är inne eller ute. De lyfter också en önskan om att kunna välja att vara i ett rum med lite färre kompisar eller möjlighet att vara själv.

Här är det jättemycket barn. 79 barn är lagom! Många barn och lite fröknar. Barnen ska ha mycket plats!

Toaletter är en viktig fråga

Toaletterna är något som barnen ser som viktigt, gärna färgglada, med en regnbåge i taket. De önskar många lättillgängliga och rena toaletter både inne och ute. Gärna lås eller toalettvakt så att det ska kännas tryggt att gå på toa. Helst liten toalett och låga handfat så man når, säger barnen. Inga lock på toa för då hinner man inte och kanske kissar på sig uttrycker några barn.

Vi kan ha röda lampor för då vet vi när den är upptaget. Och en knapp att trycka på när vi är färdiga.

Det ska vara många toaletter, 5-6 stycken. Toaletter i varje rum så man hinner dit. Tre toaletter ska finnas ute.

En guldtoalett utomhus i form av ett utedass

Måltid

När det gäller måltider ser flera av barnen gärna att man äter många tillsammans men det finns också önskemål om mindre sammanhang och att få äta i lugn och ro.

Vi ska äta många barn tillsammans, 6 vid varje bord. Man ska ta maten själv som i skolan och så ska det finnas en mjölkmaskin. God mat ska det vara!

Matsalen ska vara stort med flera bord eller långbord som vi brukar ha när vi har fest.

Praktiska lösningar

En barngrupp berättar att deras höga förskola, ända upp till himlen måste ha hiss så att det går lätt att åka och hälsa på de andra våningarna. Att det finns plats för barnens egna saker och kläder ses också som betydelsefullt och de har flera goda idéer om hur det skulle kunna organiseras.

Man måste spara sina saker i ett kassaskåp eller i en källare. Varje skåp ska ha barnets namn och det ska vara låst.

Egna fack ska finnas inne på avdelningen så behöver vi inte springa ut hela tiden, men inte bredvid varandra för då tappar man inte bort sina kläder eller råkar slänga den till kompisen bredvid.

Barnhänder som ritar en teckning


Ja det verkar som barnen har tänkt på det mesta kring hur en förskola skulle se ut om de fick bygga den, även praktiska delar som inomhustemperatur och tvättmöjligheter finns med i barnens beskrivningar.

Vi kan ha två knappar, ifall det är kallt så trycker vi på en knapp så kommer det varmluft och om det är varmt så kommer det kall luft.

Det måste finnas en tvättstuga så vi kan tvätta våra västar när dom är smutsiga. Många torkskåp så de torkar.

Mer delaktighet och regnbågigt

Det finns så mycket att förundras över och tillvarata i barnens inlevelsefulla och detaljerade beskrivningar om sin förskola. De signalerar att de verkligen vill vara delaktiga i allt från utformning av rum till gräsklippning.

Vi hoppas och tror att barnens tankar ska göra skillnad både i Kållered och på andra platser där nya förskolor planeras eller omformas. De avslutande orden kommer från en femåring som önskar följande förändringar på sin förskola.

Mer regnbågigt, fler leksaker, klistermärken överallt, mer målarfärg och massa böcker som alla kan läsa.


Sammanställt av:
Marie Eriksson och Anders Eriksson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Kommentarer

      Du måste vara inloggad för att få kommentera

      Stängd för fler kommentarer

      300

      Dela på:

      Senast uppdaterad

      Missa inget, prenumerera på våra artiklar

      Hantera prenumeration

      Äldre artiklar